Sayfa Yükleniyor...
Mevsim değişikliğinin yaşandığı dönemlerde immun (bağışıklık) sisteminin zayıflamasına bağlı olarak gripal hastalılarının artış gösterdiği bilinmektedir. Günlük yaşam içinde sürekli olarak her türden potansiyel olarak zararlı mikrop, virüs, bakteri gibi hastalık yapan organizmalara maruz kalındığı için, vücuttaki karmaşık sistemlerden oluşan bağışıklık sistemin koruyucu görev üstlenmesiyle sağlıklı kalabilmek mümkün olacaktır. Yeterli ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve düzenli uyku, sağlıklı yaşam alışkanlıklarına özen göstererek bağışıklık sisteminin desteklenmesi özellikle tüm dünyayı etkisi altına alan Korona pandemisi sürecinde de çok büyük önem taşımaktadır
Bağışıklık sistemi de dahil olmak üzere tüm hücrelerin sağlığı ve işlevi için sağlıklı ve doğal beslenme alışkanlığın son derece önemli olduğu bilinmektedir. Vücudun hastalık yapan faktörlere karşı etkin bir bağışıklık tepkisi gösterebilmesi, bağışıklık sistemi hücrelerinin sağlıklı işlev gösterebilmesi için yeterli ve dengeli beslenme kapsamında günlük tüketilmesi gereken protein, yağ ve karbonhidrat grubu gıdalarla birlikte, yaklaşık günde yaklaşık olarak 3 litre su tüketimi, vitamin ve minerallerin de yeterli miktarda alınması gereklidir. Özellikle bağışıklık sistemini desteklemesi açısından önerilen beslenme tarzının; protein, su, lif, vitamin, mineraller açısından zengin olmasına özen gösterilmesi kaçınılmazdır.
Sağlıklı beslenme adına son dönemde yapılan araştırmalarda probiyotik ve prebiyotik gıdalar içeren bir diyetlerin bağışıklık sistemin güçlenmesinde oldukça katkı verici etkilerinin olduğunu ortaya çıkarmıştır. Probiyotik gıdalar, canlı yararlı bakteriler içeren beslenme ürünleri olarak bilinirken, prebiyotiklerin de; bu canlı, yararlıbakterilerin sağlıklı büyümesini sağlayan liften zengin gıdalar olarak tanımlanmaktadır. Probiyotik gıdalar arasında en sık tüketilen ürünler kefir, canlı aktif kültürlü yoğurt, fermente sebzeler, lahana turşusu olarak sıralanabilir. Prebiyotikbesinler arasında sarımsak, soğan, pırasa, kuşkonmaz, enginar, bamya, kereviz gibi sebzeler; bakla, nohut, fasulye gibi kuru baklagiller; tam tahıllar; ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar ve zeytin, üzüm, elma ve muz gibi meyvelerdir.
Vitamin ve mineral dengesinin, bağışıklık sistemi ve yaşam sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, A, B, C, D ve E vitaminleriyle birlikte çinko, selenyum, demir, bakırgibi minerallerin bağışıklık sistem tepkilerini güçlendirmek ve sağlıklı hücreleri korumak için bir antioksidan olarak çalıştıklarını, bağışıklık hücrelerinin büyümesini ve aktivitesini desteklemek ve antikor ( savunma hücresi) üretimini arttırarak sağlıklı yaşam koşullarını olumlu yönde etkilediği vurgulanmaktadır.
Son derece karmaşık bir fonksiyon üstlenmiş olan bağışıklık sisteminintüm yaşam boyu ideal dengede kalabilmesi için doğal ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığıyla birlikteözellikle yeterli uyku, düzenli egzersiz alışkanlığı ve stresten uzak bir yaşam sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi önemlidir. Böylelikle, bağışıklık sisteminenfeksiyonlarla ( hastalıklarla) mücadele edebilmesi için etkin bir güç olarak savunma fonksiyonunu üstlenebileceği gözden uzak tutulmamalıdır.