Sayfa Yükleniyor...
Beslenme, insanların gelişme, büyüme, sağlıklı ve aktif bir yaşam sürmesi için gerekli olangıda maddelerinigerekli olduğu kadar alması ve vücudunda kullanmasıdır. Beslenme toplumun ve onu oluşturan fertlerin hayatlarını etkileyen önemli bir faktör ve temel bir gereksinim olduğu için sağlıklı bir toplum için sağlıklı bireylerin olması ve dolayısıyla dengeli ve yeterli beslenme şarttır. Yeterli ve dengeli beslenmek, kiloya, cinsiyete, yaşa ve fiziksel aktivite miktarına uygun kaloriyi almakla mümkündür.
Çocukluk çağı; fiziksel, biyokimyasal, ruhsal ve sosyal yönden hızlı büyüme, gelişme ve olgunlaşma süreçleriyle çocukluktan ergenliğe geçiş dönemidir. Çocukluk çağı bireyin en hızlı büyüme dönemi olarak bilindiği için sağlıklı, dengeli beslenme büyüme ve gelişmeyi olumlu yönde etkilemektedir.
Çocukluk çağında, hızlı büyüme ve gelişme ise enerji ve besin öğelerine ihtiyacı arttırır. Çocukların artan ihtiyaçlarının karşılanmasında çeşitli beslenme sorunları ortaya çıkabilir. Bu sorunların bir bölümü çocuğun yaşam şekliyle, bir bölümü ise bilinçsizlik nedeniyle yaşanan sağlıksız beslenme alışkanlıklarla ilgili olabilir. Çocukların, sağlıklı büyüme ve gelişmesini sağlayacak beslenme koşullarına kavuşturulması, ileri yaşlarda sağlığını olumlu etkileyecek sağlıklı alışkanlıkları kazanmasında önemli rol oynadığı bilinmektedir.
Sağlıklı ve dengeli beslenme herkes için, ama özellikle de çocuklar için çok gereklidir; çünkü bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları yaşam boyu devam etmektedir. Dünyada, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde; aşırı ve yanlış beslenme, hareketsiz hayat tarzı ve çevresel faktörler sebebiyle de çocuklarda obezite görülme sıklığı giderek artmaktadır. Bu alanda yapılan bilimsel çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, dünyada hızla yaygınlaşmakta olan obezite riskinin, dengesiz beslenme, hareketsizlik, küçük yaşlardan itibaren aşırı yağlı‚ karbonhidratlı yiyeceklerin fazla tüketilmesi, gazlı ve şekerli içeceklerin kullanılması gibi birçok zararlı davranışın sonucunda oluştuğu vurgulanmaktadır.
Çocukluk çağı obezitesi, çocuğun yalnız gündelik yaşamları olumsuz etkilemekle kalmayıp, aynı zamanda ileri yaşlarda da bazı ciddi sağlık sorunlarına da neden olmaktadır. Kan yağlarında artışa bağlı damar sorunları, kalp hızında artış ve buna bağlı kalp ve damar hastalıkları, karaciğer yağlanması, bozulmuş glikoz metabolizması, diyabet (şeker) hastalığı, uykuda solunum durması, safra kesesi hastalıklarına, bazı kanser türleri, yüksek sakatlık ve ölüm oranları taşıyan pekçok kronik sağlık sorunun, obezitenin sık görülen olumsuz sonuçları arasında yer aldığı unutulmamalıdır.
Çocukluk çağındaki sağlıksız beslenme alışkanlıklarının ortaya çıkaracağı fiziksel değişikliklerin, çocuğun ve gencin yakın çevresiyle kurmaya çalıştığı sosyal ilişkileri de olumsuz etkilediği ve öz güven eksikliğine bağlı olarak bazı psikolojik sorunları da ortaya çıkarabildiğigözlemlendiği için; çocuğun sağlıklı fiziksel ve psikolojik gelişimi için sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığının geliştirilmesi, çocuk sağlığı açısından çok büyük önem taşımaktadır.