Sayfa Yükleniyor...
Tüm dünyada düzenlenmekte olan sağlık, eğitim ve sosyal strateji planlamalarıyla sağlıklı nesiller yetiştirebilmek ve çocukların tam gelişim potansiyellerine ulaşmaları hedeflenmektedir. Bu konuda yapılan bilimsel araştırmalarda, sağlıklı, dengeli beslenme ve fiziksel aktivitenin çocukların sağlığı ve gelişimi için kritik faktörler olduğu konusunda fikir birlikteliği bulunmaktadır. Sağlıklı çocuk gelişiminde, dengeli beslenme ve fiziksel aktivitenin önemi özellikle son yıllarda yaygın olarak gözlenen çocuk obezitesi probleminin önlenmesi konusunda da olukça etkin bir yöntem olarak kabul görmektedir. Bu konuda yapılan araştırmalarda, çocukluk döneminde edinilecek fiziksel aktivite alışkanlıklarının, çocukların hareket becerisi gelişimini artırarak obezite ve aşırı kilo sorunlarının önlenmesine olumlu katkı sağlayabileceğini vurgulanmaktadır.
***
Düzenli fiziksel aktivite en temel anlamıyla, çocuğun metabolik ve sosyopsikolojik sağlığını geliştirmek amacını taşıyan, planlı, düzenli fiziksel egzersizler olarak tanımlanabilir. Fiziksel aktivite ve düzenli egzersiz alışkanlığı sağlıklı çocuk gelişiminin en temel bileşenleri arasındadır ve sadece çocukluk yıllarında değil ama aynı zamanda, erişkinlik yıllarında da sağlıklı bir yaşam için de çok önemli bir faktördür. Düzenli fiziksel aktivite, çocukların sağlıklı sosyopsikolojik gelişimine katkı sağlayabilmesi için, egzersiz alışkanlığının çocukluk çağında başlaması önemlidir. Özellikle, çocukluk yıllarında şekillenmeye başlayan benlik saygısı psikolojik sağlığın önemli bir ölçütü olarak kabul edilebilir. Kişinin kendi değerine ilişkin genel değerlendirmesi olarak da tanımlanabilen öz benlik saygısının gelişmesinde, fiziksel yapıyı ve genel sağlığı korumak veya geliştirmek için yapılan fiziksel aktivitelerin önemi gözden uzak tutulmamalıdır.
***
Yapılan bilimsel çalışmalarda, düzenli egzersiz alışkanlığının özellikle çocuklar ve gençler üzerinde çok yönlü fiziksel, psikolojik ve sosyal faydalarına dikkat çekmektedir. Ayrıca düzenli egzersiz alışkanlığı, sağladığı etkin kilo kontrolüyle çocukların fiziksel yapılarının gelişmesiyle birlikte özgüvenlerini artırmakta, çocukluk ve ergenlik döneminde ortaya çıkabilecek olan depresyon ve yaygın anksiyete sorunlarının oluşmasını engellemekte ve bu öz güven gelişimi de çocukların ve ergenlerin, eğitim hayatlarındaki başarılarını ve eğitim performanslarını olumlu yönde geliştirebilmektedir. Bu nedenle, sağlıklı çocuk gelişimi açısından fiziksel aktivite ve egzersizin öneminin anlaşılmasıyla, ebeveynlerin ve eğitmenler, obezite ve aşırı kilo gibi sağlık sorunlarının önlenmesi ve tedavisinde başarı şansını artırabilmek için çocuklarda düzenli egzersiz alışkanlığının kazandırılması adına, son yıllarda daha aktif bir tutum içinde oldukları dikkati çekmektedir.
***
Düzenli egzersiz ve fiziksel aktivite, çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimi açısından son derece önem taşımaktadır. Egzersiz ve spor faaliyetlerinin fiziksel sağlığı geliştirmeye, depresyonu azaltmaya ve özgüveni artırmaya yardımcı olduğu saptanmış olduğu için, bu olumlu etkilerin çocuklarda psikolojik bir destek sistemi oluşturmaya önemli katkıları olduğuna dikkat çekilmektedir. Ve aynı zamanda çocukluk yıllarında kazanılacak olan spor alışkanlığının, çocukluk ve ergenlik döneminde görülme olasılığı yüksek olan obezite ve aşırı kilo problemine engel olabileceği vurgulanmaktadır. Bu nedenle, çocukların fiziksel aktivite etkinlikleri planlanırken, en başta temel hareket eğitimi olmak üzere ve sonrasında; çocukların fiziksel kapasite ve yetenek durumlarına göre atletizm, jimnastik, yüzme, yürüyüş, voleybol, futbol, basketbol ve tenis gibi sportif faaliyetlerle, çocukların anatomik ve fizyolojik özelliklerinin gelişimine önemli katkılar sağlanabilmektedir.
***
Çocuğun sağlıklı gelişiminde, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının son derece önemli bir faktör olarak dikkat çekmektedir. Ayrıca, son yıllarda yaygınlaşmakta olan çocuk sağlığı için ciddi bir risk oluşturan obezite ve fazla kilo probleminin engellenmesi için de fiziksel aktivite doğal bir tedavi yöntemi olarak kabul görmektedir. Sonuç olarak, çocuğun genel sağlığın korunması ve geliştirilmesi için, çocuklara düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması sağlıklı nesillerin yetişmesi adına son derece etkin ve akılcı bir yöntem olacaktır.