2

Düzenli Egzersiz ve Psikolojik Sağlık


  • Oluşturulma Tarihi : 13.04.2024 09:48
  • Güncelleme Tarihi : 13.04.2024 09:48

Son yıllarda yaşanan hızlı kentleşme olgusu ve teknolojinin hızla ilerlemesine paralel olarak değişen günlük yaşam alışkanlıkları, birçok birey için hareketsiz bir yaşam tarzıyla sonuçlanmıştır. Teknolojik ilerleme yaşam koşullarını kolaylaştırarak günlük yaşamsal alışkanlıkları iyileştirmiş olsa das toplumun fiziksel, metabolik ve psikolojik sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olan fiziksel aktivite eksikliğine yol açtığı dikkat çekmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalarda, düzenli fiziksel aktivite içeren aktif bir yaşam tarzının yaşam boyu sağlık için çok önemli olduğunu gösterilmekte ve sağlıklı yaşam sürecinde düzenli egzersiz alışkanlığının çok önemli bir gereksinim olduğu vurgulanmaktadır. Ancak, modern yaşamın hızlı temposu ve teknolojinin yaygınlığı, insanların fiziksel egzersizden uzak bir hayat tarzını benimsemeleri sonucunu doğurmaktadır ve bu olumsuz sonuç da sağlıklı yaşam adına çok çeşitli fizyolojik ve psikolojik problemlere neden olmaktadır.

Çok sayıda araştırma çalışmasında, düzenli fiziksel aktivitenin hem fiziksel hem de psikolojik sağlık için önemini vurgulanmakta ve egzersizin beyin fonksiyonlarını ve duygusal durumu olumlu yönde etkileyerek, bireyin (mental) zihinsel ve psikolojik (ruhsal) yapısını olumlu yönde geliştirdiği gösterilmiştir. Tüm bu olumlu katkıların yanı sıra, egzersizin Alzheimer, epilepsi ve migren gibi nörolojik sorunlar üzerinde olumlu etkileri olduğu ve düzenli fiziksel aktivitenin metabolik sağlığı koruduğu kanıtlanabilmiştir. Bu nedenle, düzenli egzersiz alışkanlığının, başta kardiyovasküler hastalıklar olmak üzere obezite, hipertansiyon, osteoporoz (kemik erimesi), tip 2 diyabet (şeker hastalığı) ve belirli kanser türleri gibi kronik hastalıkların görülme riskini azalttığı bilinmektedir.

Düzenli egzersiz alışkanlığıyla ortaya çıkan fiziksel faydalarının yanı sıra, fiziksel aktivite, mental ve psikolojik sağlık üzerinde de son derece önemli etkiler göstermektedir. Egzersiz alışkanlığı sadece fiziksel yapıyı iyileştirmekle kalmaz, ama aynı zamanda kaygı ve depresyon düzeylerini azaltır, özgüveni artırır ve bireyler için bir sosyo-psikolojik destek sistemi de oluşturabilmektedir. Düzenli fiziksel aktivitenin bireylerin olumsuz düşünce ve duyguların üstesinden gelmesine yardımcı olduğu ve olumlu bir psikolojik durumu teşvik ettiği gözlemlenmiştir. Ayrıca düzenli egzersiz alışkanlığı, bireylerin genel yaşam kalitesi ve kimlik gelişimi için kritik bir faktör olan öz saygı üzerinde derin bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Bu alanda yapılan araştırmalarda, düzenli fiziksel aktivitenin sosyal gelişime, özgüvene ve stres, kaygı ve yaygın ruh sağlığı sorunlarıyla mücadele etme becerisine olumlu katkıda bulunduğu vurgulanmakta ve bu nedenle, hareketsiz bir yaşam tarzının metabolik ve psikolojik sağlık sorunlarında artışa yol açabileceği öngörülmektedir.

Düzenli egzersizin psikolojik sağlık üzerindeki etkileri çok geniş ve çeşitlilik göstermektedir. Fiziksel aktivitenin psikolojik yapı, bilişsel işlevler ve anksiyete (kaygı, endişe) ve depresyon gibi ruhsal sağlık sorunları üzerindeki kısa ve uzun vadeli etkilerini inceleyen çok sayıda bilimsel araştırmalardan elde edilen kanıtlar, egzersizin özellikle orta yaş ve ileri yaştaki yetişkinlerde bilişsel işlevler ve psikolojik sağlığı iyileştirmede etkili bir tedavi yöntemi olabileceğini göstermektedir. Bu etkilerin altında yatan mekanizmalar henüz tam olarak anlaşılmamış olsa da egzersizle birlikte salgılanması artan serotonin, endorfin vb. hormonların rolü, beyne giden kan akışının artması ve kan dolaşım sisteminin gelişmesi gibi fiziksel aktivitenin potansiyel düzenleyici etkilerini ortaya koyan bazı teoriler tartışılmakta ve fiziksel aktiviteden yoğun, hareketli bir yaşam tarzının, yaşam boyu sağlık için çok önemli bir faktör olduğu vurgulanmaktadır.

Sonuç olarak, sağlıklı yaşam koşullarını tüm topluma yayabilmek için bireylerin düzenli fiziksel aktivite alışkanlığını kazanabilmeleri için yaşam boyu spor kültürünün yaygınlaştırılması için kalıcı stratejilerin oluşturulması ve geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Fiziksel aktiviteye öncelik vererek ve düzenli egzersizi destekleyen bir sosyal ortamın yaratılması ve aktif bir yaşam tarzının faydalarınn hayata geçirilmesiyle, dünya çapında bireylerin sağlıklı fiziksel ve psikolojik sağlığının korunması sağlanabilecektir.

Düzenli Egzersiz ve Psikolojik Sağlık
Doç. Dr. Onur Oral
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Onur Oral