Sayfa Yükleniyor...
Bir hayat boyu, fiziksel ve psikolojik açıdan sağlıklı bir yaşam sürebilmek herkesin hedefidir. Bu hedef doğrultusunda sağlığı olmak ve sağlığı korumak için günlük hayat içinde yeri olan pek çok faktörden söz edilebilir ancak tüm bu faktörlerin içinde yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlıkları sağlıklı bir yaşam için çok büyük önem taşımaktadır.
Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından bir tanesi de, bireyin yaş, cinsiyet ve sürdürmekte olduğu yaşam tarzı için gerekli olan besin öğelerini alması ve fiziksel aktiviteyle bu gıdaları metabolik fonksiyonların düzenli ve dengeli çalışması için kullanmasıdır. Bireysel metabolik gereksinimlere uyumlu enerji gereksiniminin karşılanacağı yeterli ve dengeli bir diyet, yeterli miktarda su (sıvı) tüketimi ve bu alınan bu gıdaların, düzenli fiziksel aktiviteyle enerjiye dönüştürülerek kullanılması sağlıklı bir yaşam için temel bir fizyolojik kuraldır.
Tüm dünyada düzenli fiziksel aktivitenin sağlıklı yaşam için öneminin ve gerekliliğinin daha iyi anlaşılmasıyla birlikte, daha aktif bir yaşam tarzı ve düzenli egzersiz alışkanlığı geniş kitleler tarafından daha da benimsenir hale gelmektedir. Yapılan çok sayıda bilimsel araştırmanın sonuçları dikkatle değerlendirildiğinde, düzenli egzersiz alışkanlığının, obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet ( şeker hastalığı), depresyon ve osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığının azaltabilmek için en etkin ve doğal tedavi yöntemi olabileceği, anlaşılmaktadır.
Düzenli egzersiz alışkanlığının, sağlıklı yaşam üzerindeki olumlu etkilerini konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, fiziksel aktivite; en genel tanımıyla, enerji tüketimini bazal seviyenin üzerine çıkaran, kas ve iskelet sisteminin aktive edilmesiyle gerçekleştirilen bedensel hareketler olarak ifade edilmektedir. Fiziksel aktivitenin sağlığa kazandırdığı katkıların geliştirilmesi için, egzersiz planlamalarının genel sağlık veya zindeliğin korunması ve geliştirilmesi amacıyla düzenlenmiş olması önem taşımaktadır.
Yapılan klinik araştırmalarda, fiziksel aktivite alışkanlığının; metabolik dengenin ve sağlıklı yaşam koşullarının korunması ve geliştirilmesi için düzenli birçok hormonal ve biyokimyasal göstergenin kan düzeylerini iyileştirerek, sağlıklı yaşam için çok etkin bir fizyolojik görev üstlenmekte olduğu gösterilmiştir. Ve bu nedenle de, düzenli egzersiz alışkanlığının, sağlıklı yaşam için çok önemli bir kavram olarak değerlendirilmektedir. Haftada en az 4-5 kez, hafif –orta şiddette bir tempoda günde 30-45 dakikalık yürüyüşler uygun olmakla birlikte, egzersizin tipi, sıklığı, şiddeti ve süresi özellikle yaş ve cinsiyet gibi özellikler göz önünde bulundurularak planlanmalıdır.
Yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra düzenli egzersiz alışkanlığının, metabolizmanın düzgün çalışması ve son yıllarda sıkça görülen birçok kronik hastalığın önlenmesi ve tedavisi için kritik öneme sahiptir. Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenmekle birlikte, fiziksel olarak da aktif olmak ve düzenli egzersiz alışkanlıklarını sürdürerek yaşam sağlığının korunması ve geliştirilmesi mümkün olacaktır.