2

Egzersiz Tedavidir


  • Oluşturulma Tarihi : 24.04.2020 07:12
  • Güncelleme Tarihi :

Tıp dünyasında özellikle son yıllarda sık tekrarlan bir slogan var. “Exercise Is Therapy” Egzersizin bir terapi (tedavi ) olduğunu vurgulayan bu cümle, kanıta dayalı tıbbın sunduğu bir çok akademik yayınla destek bulmaktadır. Dünya tıbbı, tedavi denince akla gelen bir çok medikal yöntemle birlikte artık egzersizi de bir tedavi (terapi) önermektedir.
İskelet sistemini, kas ve eklemleri kullanarak kalp ve solunum hızını arttıran ve farklı şiddetlerde enerji tüketimi ile gerçekleşen aktiviteler fiziksel aktivite (egzersiz) olarak tanımlanabilir. En sık kullanılan egzersiz yöntemleri olarak; yürüme, koşma, dans, egzersiz, fitness çalışmaları, pilates, yoga ve gün içindeki yapılan her türlü fiziksel aktiviteler sıralanabilir.
Egzersiz ya da fiziksel etkinliğin, metabolizma için en önemli katkısı, hareketsiz bir hayatın getirebileceği sağlık sorunlara karşı sağlığı koruması ve metabolik direnci arttırmasıdır. Ve bununla birlikte, kas ve iskelet sisteminde kas gücü artışıyla birlikte kemik, kas ve eklem dokularının sağlamlığı ve dengenin sağlanması, yine kemik dokusundaki yoğunluk artışına bağlı olarak osteoporoz riskinin azalması, insülin seviyesinin düzenlenmesiyle; kan şekeri ve dolayısıyla diyabetin kontrolüne yardımcı olması, kan basıncı ve kan lipid (yağ) düzeylerinde sağlanan olumlu gelişmelerle kalp ve damar hastalıkları ve obezite görülme risklerinde azalma, fiziksel aktivite ve egzersizin insan sağlığı üzerinde en çok bilinen metabolik katkıları olarak sayılabilir.
Uzun yıllardan beri süregelen klinik araştırmalar sonucunda, kas ve kemik sağlamlığı, kalp ve damar sağlığı ve beden kompozisyonu üzerinde olumlu etkileri çok iyi bilinen fiziksel aktivitenin, son yıllarda yapılan klinik araştırmalarla, stresle başa çıkma kapasitesini artırdığı depresyonu azalttığı ve durumluk kaygıyı azalttığı da çeşitli bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir.
Fiziksel aktivitenin psikolojik sağlık üzerine etkisine olumlu etkilerinden yola çıkarak, egzersizin stres, depresyon ve kaygıyı azaltmaya hatta ortadan kaldırmaya yardımcı olacağına dair önemli sonuçlara ulaşılmıştır. Çeşitli araştırma ve klinik uygulamalarda, özellikle stres, kaygı ve depresyon yakınmaları olan bireylerin egzersiz alışkanlığı kazanmalarıyla psikolojik açıdan şikayetlerinde azalma ve zaman içinde yakınmalarının ortadan kalkması da söz konusu olabilmektedir.
Sonuç olarak, sağlıklı yaşam için egzersiz yaşam içinde düzenli bir aktivite olarak planlanmalı ve daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için egzersiz yaşam biçimi olarak benimsenmelidir.

 

Egzersiz Tedavidir
Doç. Dr. Onur Oral
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Onur Oral