Sayfa Yükleniyor...
Fiziksel egzersiz ve aktivitelerin etkilerinin, bağışıklık sistemini destekleyerek vücudu, enfeksiyon (hastalık yapıcı) etkenlere karşı savunmak adına önemli katkıları olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle, kişiler fiziksel egzersiz ve aktivite alışkanlığı sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmez bir parçası olarak kabul edilmelidir.
Bilimsel araştırmalarda, fiziksel egzersiz ve aktivitelerin, çeşitli enfeksiyonlara, bakteri, mantar ve virüslere vb. karşı doğal bir bağışıklık reaksiyonu oluşturduğu için immun (direnç) sistemi çok olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Fiziksel aktivite alışkanlığın sadece enfeksiyon (hastalık yapıcı) etkenlerine karşı immun sistemi geliştirmesi değil ama aynı zamanda kronik hastalıkların görülme sıklığını azaltabilmesi de sağlıklı yaşam adına son derece dikkat çekicidir. Özellikle, yapılan egzersizin yoğunluğu ve süresi ve egzersiz miktarı gibi bazı faktörlerle birlikte uygun dinlenme süresi ile birlikte değerlendirildiğinde, fiziksel aktivite alışkanlığının fizyolojik ve metabolik katkısının daha da artacağı bilinmektedir.
Ayrıca çeşitli araştırmalara göre fiziksel aktivite ve egzersizin hem psikolojik hem de fizyolojik açıdan çok etkili olduğu kanıtlanmıştır. İmmun sistem sağlığının, psikolojik sağlıkla da çok yakından ilişkili olduğu bilindiği için, özellikle kronik stres şikâyetlerine bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıflamış olan bireylerde, fiziksel egzersizler ve aktivitelerin tedavi edici etkileri olduğu gösterilmiştir. Sağlıklı bir yaşam için olumlu fizyolojik ve metabolik etkileri olduğu düşünülen fiziksel aktivite alışkanlığının, sağlıklı yaşam katkısının en üst düzeyde olabilmesi için, egzersizin de bilimsel ve sağlıklı bir program çerçevesinde yapılması da oldukça önem taşımaktadır. Egzersiz alışkanlığının tedavi edici etkisini arttırabilmek için, egzersizler arası dinlenme süresinin yeterli olduğu hafif-orta yoğunluktaki egzersiz programlarıyla, hücresel bağışıklığı arttırarak, immun sistemini daha dirençli hale getirdiği çok merkezli klinik çalışmalarda gösterilmiştir.
Düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının immun
(bağışıklık) sistemi üzerindeki olumlu etkilerini konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, Korona pandemisi sürecinde, vücudu savunulması için fiziksel egzersiz ve aktivitelerin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisinin varlığı vurgulanmaktadır. Ayrıca uzun süren karantina ve sosyal izolasyon döneminin ortaya çıkardığı olumsuz psikolojik etkilerin hafifletilmesinde de düzenli egzersiz alışkanlığının önemli tedavi edici yönlerinden bahsedilmektedir. Korona pandemisi ve karantina günlerinde uygulanmış olan fiziksel egzersiz ve aktivitelerin, bağışıklık sistemi üzerindeki faydaları ile ilgili bu çalışmaların kazandırdığı deneyimlerin ışığında, egzersizin sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olmasının önemi konuda belli bir farkındalık oluşturulmalı ve bireylerin fiziksel egzersiz alışkanlığını kazanabilmeleri motive edilmelidir.
Sonuç olarak, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı tüm metabolik fonksiyonların sağlıklı ve düzenli çalışmasına destek olabileceği gibi, vücudun zararlı etkisi olabilecek enfeksiyon etkenlerine karşı savunulması için immun (direnç ) sisteminin daha etkin ve güçlü bir yapıya kavuşturabilmesi söz konusu olacaktır. Egzersizin bağışıklık sisteminde önemli fizyolojik değişikliklere neden olduğunun açığa çıkarılmasıyla birlikte, sağlıklı bir yaşam için düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının kazanılması daha bir önem kazanmaktadır.