2

Kadın Sağlığı ve Egzersiz Alışkanlığı


  • Oluşturulma Tarihi : 03.09.2022 08:29
  • Güncelleme Tarihi :

Kadın sağlığı konusunda yapılan birçok bilimsel araştırma çalışmasında, düzenli fiziksel aktivitenin, metabolik denge, hormonal sistem ve bazı fizyolojik biyokimyasal değerlerinin kan düzeylerini iyileştirmede ve kadınların genel sağlığında oldukça aktif bir rol oynadığı vurgulanmaktadır.

Kadın sağlığı açısından düzenli egzersiz, metabolizmanın düzgün çalışması ve aşırı kilo, obezite ve son yıllarda yaygınlaşan birçok kronik hastalığın önlenmesi ve tedavisi için kritik öneme sahiptir. Sağlıklı bir yaşam için doğal ve sağlıklı besinler tüketerek ve fiziksel olarak aktif kalarak genel sağlığı korumak ve geliştirmek, dengeli beslenme alışkanlığı ve hayat boyu düzenli bir fiziksel egzersiz planlamasıyla mümkün olacaktır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından kronik bir hastalık olarak tanımlanan obezite ve fazla kilo, sağlıklı yaşam koşullarını bozabilecek bir sorun olarak tüm dünyada önemini korumaktadır. Obezite ve vücutta aşırı yağ depolanması ile ortaya çıkan, fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olabilen bir enerji metabolizması bozukluğudur ve bu aşırı kilo problemin en önemli nedeni tüketilenden daha fazla enerji almaktır. Bilindiği gibi obezite, kadın sağlığı ve yaşam standartları açısından hem kendi başına hem de neden olduğu birçok metabolik hastalığa eşlik eden korunma ve tedavi gerektiren bir hastalıktır. Obezite kadın sağlığı açısından tek başına bir problem olduğu gibi, aynı zamanda üreme sağlığı ve doğurganlık üzerinde de bazı olumsuz etkilerinin olabileceği gözlemlenmektedir. Obezitenin erken ergenliğe, anormal adet düzenine ve düşük yapma oranlarının artmasına neden olduğu metabolik sorunların tedavisinde, kilo vermenin, bu problemlerin çoğuna çözüm getirebileceği belirtilmektedir. Bu nedenle aşırı kilo ve obezite problemi olan kadınların sağlıklı yaşam şartlarına kavuşabilmeleri için, obezitenin önlenmesi ve tedavisinde düzenli fiziksel aktivitenin etkin rol oynadığı konusunda ciddi bir farkındalık oluşmaktadır.

Kadın sağlığı ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığını konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, düzenli egzersiz alışkanlığının, aşırı kilo ve metabolik sorunlardan kaynaklanan kardiyovasküler (kalp ve damar) hastalıklar, hipertansiyon, hormonal problemler, diyabet (şeker hastalığı), depresyon, osteoporoz (kemik erimesi) gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını azaltmak için en etkili ve doğal tedavi yöntemi olabileceği vurgulanmaktadır. Düzenli egzersiz alışkanlığının kardiyovasküler sistem üzerindeki katkılarının ortaya çıkabilmesi için egzersizin türü, sıklığı, yoğunluğu ve süresi bireysel sağlık koşulları göz önünde bulundurularak planlanmalıdır. Bu açıdan bakıldığında ideal bir egzersiz planlaması için haftada en az 4-5 kez günde 30-45 dakika hafif-orta tempoda yürümek oldukça uygun bir fiziksel aktivite programı önerilmektedir.

Beslenme ve aktivite alışkanlıklarındaki sağlıklı değişikliklerin, obezite görülme sıklığını azaltabilmesi için, enerji tüketimini bazal seviyenin üstüne çıkarabilecek düzenli fiziksel aktivite alışkanlığınınkazanılması büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, sağlıklı, dengeli beslenme ve düzenli egzersiz alışkanlığı konusunda farkındalık geliştirilmesine özen gösterilmelidir.

Kadın Sağlığı ve Egzersiz Alışkanlığı
Doç. Dr. Onur Oral
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Onur Oral