Sayfa Yükleniyor...
Yaşlanma, sıklıkla hastalıklarla ilişkilendirilen kaçınılmaz bir biyolojik süreçtir, ancak sağlıklı bir yaşam tarzı, yaşlandıkça yaşam kalitesinin korunmasını sağlayabilmektedir. Sağlıklı bir yaşam tarzı, fiziksel, zihinsel ve psikolojik sağlığı kapsar ve sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlıkları, yaşlılıkta yaşam kalitesini artırmaya yönelik destekleyici yaşam tercihleri olarak vurgulanabilir. Bilimsel çalışmalarda, sosyal yaşam tarzı, hücre yıkımı, metabolik yıpranma süreçleri, psikolojik ve fizyolojik performans gibi çok çeşitli biyolojik faktörlerin yanı sıra depresyon başta olmak üzere pek çok psikolojik ve zihinsel sorunun da yaşlanmayı etkileyen önemli faktörler arasında yer aldığı gösterilmektedir. Daha sağlıklı bir yaşlanma süreci için en yaygın kabul gören tıbbi yaklaşım, yaşlanma sürecini, sağlıklı yaşam prensiplerine bağlı kalarak sürdürebilmek olarak tanımlanmaktadır. Yaşlanma, fiziksel, mental (zihinsel) ve psikolojik alanları kapsayan ilerleyici, doğal bir süreç olarak değerlendirildiği için, yaşlı bireylerin genel sağlık açısından önceki performans düzeylerinde işlev yapabilme yeteneğini koruyabilmek önem taşımaktadır.
Yaşlıların genel sağlığı, metabolizmalarının düzgün çalışması, aşırı kilo, obezite ve son yıllarda yaygınlaşan birçok kronik hastalığın önlenmesi ve tedavisi için sağlıklı kilo kontrolü yöntemleri ve düzenli egzersiz alışkanlığı kritik önem taşımaktadır. Sağlıklı bir yaşam için uygun kilo yönetimini sağlamak, doğal ve sağlıklı besinler tüketerek ve düzenli fiziksel egzersiz yaparak fiziksel olarak aktif davranarak genel sağlığı korumak ve geliştirmekle mümkün olabileceği gözden uzak tutulmamalıdır. Bu alanda yapılan klinik araştırmalarda, yaşlı erişkinlerde genel sağlık açısından diyet ve sağlıklı yaşlanma arasındaki olumlu etkileşimi arttırabilmek için, meyve, sebze, tam tahıl, yağsız protein ve sağlıklı yağlar gibi besin açısından zengin gıdalar içeren dengeli bir beslenmenin daha düşük kronik hastalık riskiyle bağlantılı olduğu gösterilebilmiştir. Sağlıklı yaşlanma sürecini inceleyen çok sayıdaki bilimsel araştırmada, yaşlılıkta ortaya çıkabilecek olası kronik hastalıkların önlenmesi, tedavisi ve sağlıklı yaşlanma koşullarını mümkün kılabilmek için sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı önemli rol oynadığı vurgulanmaktadır.
Obezite, hem tek başına hem de sebep olduğu birçok metabolik hastalığın eşlik ettiği, toplum sağlığı açısından yaşam standartlarının normale döndürülmesi için önlem ve tedavi gerektiren kronik bir hastalıktır. Bu nedenle ileri derecede obezitesi olan bireylerin yanı sıra fazla kilolu veya obeziteye aday yaşlı bireyler için de tıbbi desteğe ihtiyaç duyulmaktadır. Yaşlılarda obezite sorununa bu açıdan bakıldığında düzenli fiziksel aktivitenin obezitenin önlenmesi ve tedavisinde, metabolik dengeye uygun kilo kontrolü yöntemlerinin obezite tedavisi şansını optimize edebileceği konusunda farkındalığın arttırılması gerekmektedir. Sağlıklı yaşam tarzı ile yaşlanma arasındaki ilişkiyi sağlamlaştırabilmek için, yaşlılıkta sağlıklı bir yaşam tarzının sürdürülmesinde bilimsel kilo kontrolü yöntemleriyle birlikte fiziksel aktivite alışkanlığının önemi vurgulamaktadır. Düzenli fiziksel aktivite alışkanlıkları, yaşlanma sürecinde yaşam kalitesinin artırılmasının yanı sıra ruh halinin iyileştirilmesi ve stresin azaltılması gibi kritik destek sağlama rolüne sahiptir. Dolayısıyla fiziksel aktivitenin sağlıklı yaşlanma üzerindeki etkisinin önemli olduğu ve fiziksel, bilişsel ve mental sağlık yararlarını kapsadığı açıktır. Sağlıklı bir beslenme programı içinde, düzenli fiziksel aktiviteye katılmak, sağlıklı yaşlanmanın teşvik edilmesi, yaşlı yetişkinler için daha yüksek bir yaşam kalitesinin önemli bir bileşeni olarak kabul edilmektedir.
Sonuç olarak, sağlıklı kilo kontrolü ve düzenli fiziksel aktivitenin, yaşlanma sürecindeki bireylerde fiziksel, psikolojik ve mental sağlık üzerindeki olumlu etkisinin olduğunu ortaya konmuş olmasıyla birlikte düzenli egzersiz alışkanlığı ve sağlıklı beslenmenin, yaşam beklentisinin arttırılmasında kritik bir rol oynadığı belirtilmektedir. Tüm bu bilimsel veriler dikkate alındığında, sağlıklı yaşlanma süreci için başarılı kilo yönetimini sağlayacak doğal ve sağlıklı beslenme tarzıyla birlikte düzenli fiziksel egzersiz alışkanlığının kazanılmasıyla, yaşlılık sürecinde genel sağlığı korumak ve geliştirmek mümkün olacaktır.