2

Mevsimsel Grip ve Beslenme Sağlığı


  • Oluşturulma Tarihi : 21.10.2023 05:24
  • Güncelleme Tarihi :
Mevsimsel Grip ve Beslenme Sağlığı

Gribe, solunum damlacıkları yoluyla insandan insana kolayca yayılabilen influenza virüsleri neden olur. Grip aşıları ve hijyen uygulamaları gribi önlemede çok önemli olsa da, sağlıklı bir diyetin sürdürülmesi de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde ve enfeksiyon riskinin azaltılmasında önemli bir rol oynar.

Mevsimsel gribin belirtileri hafiften şiddetliye kadar değişebilir ve genellikle aniden ortaya çıkar. Bunlar ateş, titreme, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya tıkanıklığı, öksürük, vücut ağrıları, yorgunluk ve baş ağrısı olabilir. Bazı durumlarda kişilerde kusma ve ishal görülebilir, ancak bu belirtiler çocuklarda yetişkinlere göre daha yaygındır. Grip virüsü esas olarak başkaları tarafından solunabilen veya virüsün bulaştığı yüzeylere dokunarak ve ardından ağız, burun veya gözlere dokunarak bulaşan solunum damlacıkları yoluyla yayılır. Grip virüsüyle enfekte olan bireylerin, hastalık bulguları daha kendini göstermeden önce bile bu hastalığı başkalarına yayabileceğini ve bu durumun oldukça bulaşıcı olduğunu unutmamak önemlidir.

Güçlü bir bağışıklık sistemi, mevsimsel grip de dâhil olmak üzere enfeksiyonlarla mücadelede hayati önem taşır. Meyve, sebze, tam tahıllar, yağsız proteinler ve sağlıklı yağlar açısından zengin, dengeli bir diyet tüketmek vücuda bağışıklık fonksiyonunu destekleyen temel besinleri sağlar. Bunlar arasında A, C, D, E vitaminleri, çinko, selenyum ve omega-3 yağ asitleri bulunmaktadır. Mevsimsel gribe yakalanma riskini en aza indirebilmek için, turunçgiller, çilek, yeşil yapraklı sebzeler, balık, fındık, tohum ve yoğurt gibi gıdaları yoğun olarak tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirecektir.

C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleriyle bilinen temel bir besin maddesidir. Enfeksiyonlarla mücadelede çok önemli olan lökosit (beyaz kan) hücrelerinin üretimini uyarır. Portakal, limon, çilek, kivi ve biber gibi C vitamini açısından zengin gıdaların tüketilmesi gribin önlenmesine veya gribe yakalanılması halinde şiddetinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Özellikle, meyve ve sebzelerde bulunan antioksidanlar da vücut hücrelerini zararlı serbest radikallerin neden olduğu hasardan korur ve böylece güçlü bir bağışıklık sistemine katkıda bulunur. Sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu da güçlü bir bağışıklık sistemi için gereklidir. Kefir, yoğurt, lahana turşusu, boza, ekşi mayalı ekmek, tarhana vb. gibi probiyotik açısından zengin gıdalar bağırsaktaki yararlı bakterilerin sağlığını desteklerken, prebiyotik gıdalar bu bakterilere gerekli besini sağlar.

D vitamini, mevsimsel grip gibi solunum yoluyla bulaşan enfeksiyonların (hastalık) riskinin azaltmasıyla ilişkilendirilir ve güneş ışığının yanı sıra balık, yumurta sarısı, süt ürünleri ve mantar gibi gıdalarda bulunur. D vitamininin ana kaynağı, ciltte üretimini tetikleyen güneş ışığıdır. Günde yaklaşık 20-25 dakika doğrudan güneş ışığına maruz kalmak, yeterli oranda D vitamini seviyelerinin korunmasına yardımcı olabilir. Ayrıca yağlı balıklar (somon, sardalya, palamut, uskumru vb.), yumurta sarısı, yoğurt, peynir vb. süt ürünleri ve mantar gibi gıdalar önemli D vitamini kaynaklarıdır ve mevsimsel grip gibi solunum yoluyla bulaşan enfeksiyonların (hastalık) riskinin azaltılması için sağlıklı bir diyete dahil edilmelidir.

Yeterli su tüketimi de immun (bağışıklık) sisteminin fonksiyonlarını düzenlemek için son derece önemlidir ve bitki çayları tüketmek de bağışıklık sistemini destekleyen diğer faktörlerdendir. Yeterli sıvı tüketimi bağışıklık sistemin sağlıklı çalışmasına destek olduğu gibi, vücudu toksinlerden arınmasını desteklerken ve vücudun sağlıklı bir düzen içinde çalışmasını sağlar. Bitki çayları da antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

Sonuç olarak, her yıl dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen bulaşıcı bir viral enfeksiyon olan mevsimsel gribin belirtilerini, korunma yöntemlerini bilmek ve gerekli olduğu hallerde mevcut tedavi seçeneklerini araştırmak her yaştan bireyin sağlığı için büyük önem taşımaktadır ve sağlıklı beslenme alışkanlığın kazanılmasıyla da mevsimsel gribin etkisi en aza indirilebilmesi mümkün olacaktır.

Mevsimsel Grip ve Beslenme Sağlığı
Doç. Dr. Onur Oral
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Onur Oral