2

Mevsimsel Grip ve Düzenli Egzersiz Alışkanlığı


  • Oluşturulma Tarihi : 22.01.2022 08:24
  • Güncelleme Tarihi :

İklim değişikliklerinin hızlı yaşandığı sonbahar ve ilkbahar aylarında metabolizmada yaşanan bu uyum sürecinde psikolojik ve fizyolojik dengeler ciddi oranda etkilemektedir. Geçiş mevsimleri olan sonbahar ve ilkbahar bu durumun en belirgin olduğu dönemleridir. Bu aylarda metabolizmanın değişen hava koşulları paralelinde kendi işleyişini de değiştirmek zorunda kalması nedeniyle mevsimsel grip hastalığı çok yaygın olarak yaşanmaktadır.

*****

Mevsimsel gribin olumsuz etkilerinin önlenebilmesi açısından doğal, dengeli beslenme alışkanlığı kadar fiziksel egzersizin de immun (bağışıklık) sistemi üzerinde çok etkin bir rol oynadığı bir çok çalışmaya konu olmaktadır. Şu an yaşanmakta olan soğuk kış şartlarında, sağlıklı kalmak ve mevsimsel gribin olumsuz etkilerinden korunmak için fiziksel egzersiz ve aktivitelerin hayata geçirilmesi, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkilerin arttırılabilmesi adına oldukça etkili bir çözüm yolu olarak değerlendirilmelidir.

*****

Fiziksel egzersiz ve aktivitelerin etkilerinin, bağışıklık sistemini destekleyerek vücudu mevsimsel gribin hastalık yapıcı etkilerine karşı savunmak açısından oldukça faydalı olduğu birçok klinik araştırmada gösterilmektedir. Bu nedenle soğuk kış günlerinde, hava şartlarının izin verdiği oranda, günlük fiziksel egzersiz ve aktivitelerin önerildiği şekilde yapılması da ayrıca büyük önem taşımaktadır. Düzenli egzersiz alışkanlığını kazanmakla birlikte tabii ki egzersizin yoğunluğu, süresi ve egzersiz sıklığı gibi çeşitli faktörlerin de uygun dinlenme süresi ile birlikte değerlendirmesinin de sağlıklı bir yaşam için çok önemli olduğu gözden uzak tutulmamalıdır.

*****

Araştırmalar, fiziksel aktivitelerin sadece mevsimsel grip değil ama aynı zamanda çeşitli enfeksiyonlara, virüslere vb. karşı güçlü bir koruma oluşturduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, yapılan egzersizin uygun tarzda planlanması da bağışıklık yanıtının ortaya çıkmasında önemlidir. Egzersiz alışkanlığının, mevsimsel grip ve bağışıklık sistemi üzerindeki tüm bu olumlu fizyolojik katkılarına ek olarak, psikolojik sağlık ve kardiyovasküler ( kalp ve damar sistemi) sağlığı da olumlu etkilediğini gösteren bilimsel çalışmaların sonuçları da oldukça dikkat çekicidir.

*****

Bu klinik araştırmalarda, düzenli egzersiz alışkanlığının, psikolojik sağlık ile yakından ilişkili olduğu belirtilmekte ve fiziksel aktivite alışkanlığının, genel sağlığı ve duygu durumunu geliştirmesi nedeniyle stresle mücadele konusunda oldukça etkin bir tedavi sağladığına dair önemli bulgular saptanmıştır. Psikolojik sağlık ve egzersiz alışkanlığı arasındaki hormonal ilişkiyi konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, egzersizin stresi azaltan etkilerini, fiziksel aktiviteyle birlikte salgılanan serotonin, dopamin ve endorfin hormonlarının artışına bağlı olduğu vurgulanmaktadır. Bu nedenle, fiziksel aktivite olarak yürüyüş, yüzme, bisiklet sporu veya herhangi bir düzenli egzersiz alışkanlığının, sadece bağışıklık sistemini değil ama aynı zamanda bireysel duygu durumuna da olumlu katkı vermesi beklenmektedir.

*****

Sonuç olarak, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz alışkanlığının, iklim değişikliklerinin yaşandığı aylarda ve soğuk kış koşullarında genel sağlığın korunması adına çok önemli olduğu unutulmamalıdır. Böylelikle, mevsimsel değişimler yaşanırken bağışıklık sistemi başta olmak üzere fizyolojik ve psikolojik sağlık koşulları da yeterince iyi korunmuş olacaktır.

Mevsimsel Grip ve Düzenli Egzersiz Alışkanlığı
Doç. Dr. Onur Oral
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Onur Oral