2

Obezite Problemi ve Fiziksel Aktivite


  • Oluşturulma Tarihi : 29.07.2023 07:48
  • Güncelleme Tarihi :
Obezite Problemi ve Fiziksel Aktivite

Bu sağlık sorunu, aşırı kilo ve obezite olarak ele alınmakta ve WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından yapılan tanıma göre; “sağlığı bozabilecek düzeyde anormal veya aşırı yağ birikimi” yani aşırı kilo olarak açıklanmaktadır. Tüm dünyada zorlu bir sağlık problemi olarak bilinen aşırı kilo ve obezitenin önlem ve tedavisi için yıllardır birçok tedavi yöntemi geliştirilmektedir. Uygulanmakta olan çok sayıdaki tıbbi tedavi yöntemleri arasında en etkin sonuç veren uygulamaları, sağlıklı, dengeli beslenme ve düzenli fiziksel egzersiz alışkanlığı olarak vurgulanmaktadır. Yüzme, bisiklete binme, yürüyüş, doğa sporları ve koşu gibi aktiviteler aşırı kilo problemi olan obezite hastalarda kilo vermeye yardımcı olurken, son yapılan araştırmalarda, sağlıklı, dengeli beslenmeyle birlikte düzenli egzersizin bir arada olmasının daha yararlı olduğunu ve sağlıklı diyet ve fiziksel aktivitenin birlikte uygulanması önerilmektedir.

***

Tüm dünyada, aşırı kilo ve obezite şikâyeti olan bireylerin sayısında hızlı bir artış gözlenmesi nedeniyle, bu hastaların tedavilerinin sağlanması, bu sağlık problemini oluşturan fizyolojik, genetik ve çevresel faktörlerin araştırılması, obezite ve diğer hastalıklar arasındaki ilişkinin anlaşılması için çok çeşitli klinik bilimsel çalışmalar yürütülmektedir. Bu konuda yapılan çok sayıda çalışmalar sonucunda, obezitenin hipertansiyon (yüksek tansiyon), Tip 2 diyabet (şeker hastalığı), depresyon, kardiyovasküler (kalp ve damar sistemi) hastalığı, iskelete sistemi sorunları, meme/kolon kanseri vb. çok çeşitli hastalıklara neden olabileceği anlaşılmaktadır.

***

Bu kronik sağlık probleminim çözümü için sadece tedavi yöntemlerinin değil ama aynı zamanda, bu sağlık sorununun arkasındaki temel faktörlerin de saptanması, aşırı kilo ve obezite probleminin tedavi başarısının artmasında büyük önem taşımaktadır. Yapılan araştırmalarda, sedanter (fiziksel hareketsizlik) hayat tarzı, fazla kalorili beslenme, genetik, işlenmiş gıda ve fast food tüketim alışkanlığının artması, obezite ve fazla kilolu olmanın ana faktörleri olarak vurgulanmaktadır. Bu faktörlere ek olarak, teknolojik gelişmeler, televizyon veya bilgisayar karşısında çok zaman geçirmekle ortaya çıkan ekran bağımlığı ve herhangi düzenli bir fiziksel aktivite alışkanlığından uzak, sedanter (hareketsiz) bir yaşam tarzı da obezite ve fazla kilo problemine neden olabilmektedir. Bu nedenle hareketsiz yaşamdan uzak durmak, fiziksel aktivite ve egzersizleri içeren bir yaşam tarzını benimsemek; birçok kronik hastalıkla mücadele açısından önemli bir davranış olduğu gibi, obezitenin de önlenmesinde önemli rol oynamaktadır.

***

Yapılan birçok araştırmada, fiziksel egzersizin kronik hastalığı olan bireylerin fiziksel be psikolojik sağlığı üzerinde çok etkili olduğu görülmektedir. Vücuttaki birken aşırı yağın, obezite ve fazla kilo ile ilişkili olduğu düşünüldüğünde, fiziksel aktivitenin yağ yakım hızının artmasına yardımcı olduğu için, kilo vermede ve kilo kontrolünün sürdürmede çok etkili bir yöntem olduğu bildirilmektedir. Bu nedenle, özellikle obezitenin tedavisi ve önlenmesi sırasında fiziksel egzersiz sıklıkla önerilmektedir. Örneğin, aşırı kilo ve obezite problemi olan bireylerin bozulmuş karbonhidrat ve yağ metabolizmalarının yeniden düzenlenmesi açısından, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı çok önemli tedavi edici rollere sahiptir ve bu tarz metabolik katkılarıyla, aşırı kilo ve obezite problemi olan bireylerin tedavilerinde çok olumlu etkiler sağlamaktadır. Sağlıklı, dengeli diyetin tek başına kilo kontrolünde önemli ölçüde etkili olsa da kilo verilmesi gereken dönemlerde, fiziksel egzersizle desteklenmesinin gerekliliği vurgulanmaktadır.

***

Sonuç olarak, aşırı kilo ve obezite sorunun önlem ve tedavisinde, sağlıklı ve dengeli beslenme programları çok önemli bir role sahip olduğu bilinmektedir. Ve bu doğal, sağlıklı beslenme programları, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığıyla desteklenmesi halinde, aşırı kilo ve obezite problemi olan bireylerdeki tedavi başarısının daha da artması söz konusu olabilecektir.

Obezite Problemi ve Fiziksel Aktivite
Doç. Dr. Onur Oral
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Onur Oral