Sayfa Yükleniyor...
Obezite, tip 2 diyabet (şeker hastalığı), kalp hastalığı, depresyon, felç ve bazı kanser türleri dahil olmak üzere birçok ciddi sağlık sorunuyla bağlantılı olduğu bilinen ve diğer tüm kronik hastalıklar gibi, yaşam tarzı değişikliklerin uygulanması ve tıbbi yöntemlerle tedavi edilebilen bir metabolik bir hastalıktır
Son yıllarda bilim dünyası, obezite problemini daha derinden araştırmak için obeziteye neden olabilecek genetik yapı üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdı ve obezitenin önlenmesi ve tedavisinde obeziteden sorumlu olabilecek olası genleri açığa çıkarmaya yöneldi ve böylelikle obezitenin genetik yönünü belirleme konusunda önemli sonuçlara ulaştı.
En genel tanımıyla obezite, genetik faktörler ve çevresel faktörler arasındaki etkileşimden kaynaklanmaktadır. Obezitenin kalıtsal olabileceğinden şüphelenildiği için, yeni araştırmalar, obezite tedavisinde daha etkili yöntemleri bulmak adına, son yıllarda yoğunlukla “obezite genetiği” üzerinde odaklanmaktadır. Obezitenin güçlü bir genetik bileşeni olduğu ispatlanmış olsa da, bireyin doğal, dengeli beslenmeye özen göstermesi ve düzenli fiziksel aktiviteye alışkanlığını kazanabilmesi de son derece önem taşımaktadır.
Obezite probleminde “obezite genetiği” çalışmalarının çözümcül etkilerini konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, genetik inceleme yaklaşımın oldukça umut vaat eden bir gelişme olduğu ve obeziteden sorumlu genlerle ilişkilendirilecek olan sağlıklı, dengeli beslenme programlarının ve düzenli egzersiz alışkanlığının daha etkin bir tedavi gücü olabileceği vurgulanmaktadır
Genler, gıda alımını yönlendiren sinyal ve tepkilerin temelidir ve bu genlerin yapısında farklılıklar, bu genlerin düzenlediği fizyolojik olayların aktivite seviyelerini etkileyebilmektedir. Obezite genetiği araştırmalarında, obeziteye neden olabilecek genetik yapıyı incelemek ve bu konuda sorumlu olabilecek genleri analiz etmek temel amaç olarak kabul edilmektedir. Bu genetik araştırmalarla, kilo kontrolünü yönetmek ve nihayetinde obezite probleminin üstesinden gelmek için takip edilecek beslenme düzenini ve uygulanacak fiziksel aktivite programını düzenleyebilmek için önemli bilgileri açığa çıkarabilmek olasıdır. Bu genetik incelemelerle, obeziteyi ortaya çıkaran bireysel faktörleri anlayabilmek ve bu olumsuz faktörlerin üstesinden gelebilmek için beslenme programları ve egzersiz planlamalarını daha ayrıntılı düzenleyebilmek mümkün olabilecektir.
Obeziteyi önlemeye ve tedavisini planlamaya yönelik “obezite genetiği” araştırmalarında, bireysel genetik yapıya uygun olacak sağlıklı beslenme prensiplerinin düzenlenebilmesi ve yine bireysel fiziksel aktivite düzeylerinin planlanmasını hedef alan eden sağlıklı yaşam stratejilerinin planlanabilmesi amaçlanmaktadır. Tabii ki, bu tür sağlıklı yaşam stratejilerin başarısı, bireylerin bu genetik yaklaşımlı düzenlemelere olumlu davranış değişiklikleri ile yanıt verebilmeleriyle daha da artacaktır.
Sonuç olarak, obezite oluşumundan sorumlu olabilecek genlerin saptanabilmesi ve bu genlerin olumsuz fizyolojik etkilerinin önlenebilmesi adına, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının kazanılmasıyla, metabolik fonksiyonların sağlıklı ve düzenli çalışması mümkün olabilecektir. Böylelikle, küresel bir sağlık problemi olarak kabul edilen, aşırı kilo ve obezite probleminin önlenebilmesi ve tedavisi söz konusu olabilecektir.