Sayfa Yükleniyor...
Çağımızın hastalığı olarak bilinen obezite ve aşırı kilo bireyin sağlığını bozabilecek kadar aşırı yağ birikimi olarak tanımlanmaktadır. Obezite veya aşırı kilo riskindeki artış, genel olarak, fiziksel aktivite eksikliği ve doğal, dengeli beslenme alışkanlığın kaybolmasıyla birlikte görülse de, genetik ve çevresel etkenler, endokrinolojik (hormonlara bağlı) problemler de obezite nedeni olabilmektedir.
Obezitenin önlenmesi ve tedavisinin planlanmasında uygulanması gereken kilo kontrol yöntemleri, insanların daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olmak için dengeli, doğal beslenme ve fiziksel aktiviteden oluşan bir dizi kilo koruma yöntemini içeren uygulamaları içerir. İdeal kiloya ulaşmak veya bu kiloyu korumak için uygulanması gereken faktörler arasında en etkili olanlar, fiziksel aktivitenin ön planda olduğu yaşam tarzı değişiklikleri ve doğal, sağlıklı beslenmedir.
İleri düzeyde obezite sorunu olmayan bireyler için düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları ideal kiloyu korumak ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek için yeterli olabilse de ciddi düzeyde obezite sorunu olan bireylerin, genel olarak beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri ve düzenli egzersiz planlamasının yanı sıra doktor tavsiyeleri doğrultusunda kilo verme sürecini hızlandırmak için bazı tıbbi yöntemlere de başvurmak gerekebilmektedir.
Sadece erişkinler için değil ama aynı zamanda çocuklar ve gençler için de obezitenin ve aşırı kilonun çok ciddi bir yaşamsal risk olduğu göze çarpmaktadır. Obezitenin çocuklar ve gençleriçin fizyolojik ve psikolojik sağlık üzerinde çok çeşitli olumsuz metabolik etkileri olduğu bilinmektedir. Aşırı kilo ve obezite, hiperlipidemi, hipertansiyon, anormal glikoz toleransı, diyabet (şeker hastalığı) gibi bazı önemli sağlık sorunları ile ilişkilidir. Ayrıca obezite ve aşırı kilolu çocuk ve gençlerdeanksiyete ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar giderek artan sıklıkta ortaya çıkmaktadır.
Obezite ve aşırı kilonun metabolik hastalıklarla olan ilişkisini konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda obezitenin, hipertansiyon, dislipidemi (kan yağlarındaki dengesizlikler), tip 2 diyabet, koroner arter hastalığı, felç, safra kesesi hastalığı, osteoartrit (kemik ve eklem sorunları), uyku apnesi ve depresyon gibi kronik sağlık sorunlarına neden olabileceği vurgulanmaktadır. Ve obeziteye bağlı olark gelişebilecek tüm bu sağlık sorunlarına ek olarak, son yirmi yılda obeziteye bağlı kanser ve kansere bağlı ölümlerin görülme sıklığının erkeklerde %14, kadınlarda %20 olduğunun saptanmış olması, obeziteninve aşırı kilonun engellenebilmesi için kilo kontrolünün önemini göstermektedir.
Sonuç olarak, sağlıklı yaşam için ciddi risk oluşturan obezitenin etkenlerini ve tedavi seçeneklerini iyi bilmek, obezite ve obeziteye bağlı olası şikâyetleri önlemek ve tedavilerini düzenlemek açısından obezite tanı ve tedavisinin son derece önemli olduğu gözden uzak tutulmamalıdır. Kalori kısıtlamalı bir beslenme programıyla birlikte fiziksel aktivite hayata geçirildiğinde oldukça etkili bir kilo kontrolü programının hayata geçirebilmesi mümkün olacaktır.