Sayfa Yükleniyor...
Bağışıklık sistemi, insan vücudunun tehlikeli ajanlara karşı korunmasına ve bedenlerine yönelik tüm tehditlere karşı hayatta kalabilmesine yardımcı olan bir savunma sistemidir. Tüm dünyada etkisini gösteren, Kovid-19 salgını bağlamında bağışıklık sistemini iyileştirmek için probiyotik kullanımının potansiyel faydaları son dönemde yoğun şekilde araştırılmaktadır.
İnsan vücudu, bakteri gibi patojenlere karşı bu kadar güçlü sistemler geliştirmiş olsa da, tüm bakteriler zararlı değildir. İnsan sindirim sistemi, aslında yararlı ve sindirim sürecinin ilerlemesi için gerekli olan bakterileri içerir. Sindirim sistemindeki faydalı bakteri miktarı ideal seviyenin altına düştüğünde, zararlı bakterilerin sağlıksız durumlara yol açma olasılığı yüksektir. Bu nedenle bağırsakta sağlıklı bir ortamın korunması için vücuttaki faydalı bakterilerin gerekli olduğu bilinmektedir. Bu faydalı bakteriler, patojenlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Sindirim sistemindeki faydalı bakteri miktarı ideal seviyenin altına düştüğünde, zararlı bakterilerin çeşitli hastalılara yol açma olasılığı yüksektir. Bu nedenle bağırsakta sağlıklı bir ortamın korunması için vücuttaki faydalı bakterilerin gerekli olduğu bilinmektedir
Kovid-19 salgını, tüm dünyadaki tıbbi hizmetlerin seferber edilmesine karşın, hala küresel bir sorun olarak insan hayatını tehdit etmeye devam etmektedir. Sosyal mesafe koyma, test etme, dezenfekte etme gibi tüm çabalara rağmen hastalığın yaygınlığı hala sürmekte ve Kovid-19 pandemisini durdurabilmek için çok daha fazla önlem alınması gerekmektedir.
Bağırsak sağlığını koruyan canlı bakteriler ve mayalar olarak bilinen probiyotikler, bağırsakların fonksiyonlarını dengelemeye ve bağışıklık sistemine fayda sağlayabilecek potansiyel ajanlardır. Probiyotik içeren besinler (kefir, yoğurt, peynir, turşu, boza gibi fermente gıdalar vb.) oldukça yaygın ve erişilebilir olması nedeniyle, virüslere karşı bağışık yanıtı arttırmak ve korunma yöntemlerini geliştirmek için probiyotik tüketimi önerilmektedir.
Probiyotikler, günümüzde en yaygın tanım olarak, konakçının vücudunda yaşayan faydalı mikroorganizmalar olarak açıklanabilir. Probiyotiklerin insan sağlığı ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini gösteren klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, probiyotikler açısından yoğun beslenmenin, metabolik dengenin korunmasına yardımcı olduğu ve vücudu, gastroenterit (mide ve bağırsakların iltihabı) , sepsis (vücutta hastalık yapıcı mikroorganizmaların varlığı) ve solunum yolu enfeksiyonları gibi zararlı enfeksiyonlardan koruduğunu, ve probiyotiklerin çeşitli sağlık sorunlarının önlenmesi ve tedavisinde faydalı olduğu vurgulanmaktadır.
İlaçlar, aşılar, hijyen kuralları ve sosyal mesafe gibi gerekli önlemlerin yanı sıra, Korona pandemisiyle mücadele edebilmek için insan bağışıklık sistemini geliştirmek de aynı derecede önemlidir. Dünyanın dört bir yanındaki toplumların ve ülkelerin vücutlarını patojenlere (hastalık etkeni mikroroganizmalar) karşı korunacak şekilde adapte etmeleri bir zorunluluktur. Bu nedenle, zararlı bakterilere, virüslere ve patojenlere karşı daha güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturmak için probiyotik içeren gıda ürünlerin yoğun olarak tüketilmesi tavsiye edilmektir.