Sayfa Yükleniyor...
Tüm dünyada halk sağlığını tehdit eden koronavirüs pandemisi sürecinde, sağlıklı bir oruç için; yeterli ve dengeli beslenmeye azami dikkat göstermek büyük önem taşımaktadır. Koronavirüs pandemisi sürecinde, immun ( bağışıklık ) sistemini destekleyen beslenme ve egzersiz alışkanlığı gibi sağlıklı bir yaşam tarzıyla, bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını sağlamaya çalışmak, bu süreçte özen gösterilmesi gereken kavramların başında gelmektedir.
Bağışıklık sistemi güçlendirilmesinde, sağlıklı beslenme kadar, düzenli egzersiz alışkanlığının da çok önem taşıdığı, çok çeşitli bilimsel araştırmalarda gösterilmiştir. Egzersiz, en genel tanımıyla, günlük yaşam içinde, kas ve eklemlerin kullanılarak enerji tüketimi sağlayan, kalp ve solunum hızını arttıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanabilir. Yaşam boyu düzenli egzersiz alışkanlığının bağışıklık sistemi üzerindeki katkıları gösteren çok merkezli klinik bilimsel çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, koronavirüs pandemisi sürecinde; düzenli egzersiz alışkanlığının; bağışıklık sistemini güçlendirmekle birlikte; stres, depresyon ve kaygıyı azaltarak, psikolojik açıdan olumlu bir destek unsuru olarak da sağlıklı yaşama katkı verdiği vurgulanmaktadır.
Bağışıklık sisteminin güçlü olabilmesi için bir diğer önemli faktör de, dengeli ve sağlıklı beslenme olduğu bilindiği için, günlük tüketilmesi gereken protein, yağ ve karbonhidrat grubu gıdaların yeterli ve dengeli alınması şarttır. Sağlıklı beslenme alışkanlığına ek olarak, Ramazan ayında, sağlıklı yaşam adına, su metabolizması da oldukça büyük önem taşımaktadır. Artan hava sıcaklığı nedeniyle; metabolizmada ısıya ve günlük aktivite yoğunluğuna bağlı olarak, su kaybının artması doğaldır. Bu nedenle gün içinde ter ile kaybedilen suyun geri alınması, metabolizmanın sağlıklı fonksiyon gösterebilmesi için gereklidir. Yetersiz su tüketiminin olumsuz etkisi özellikle sıcak hava koşullarında çok daha ciddi boyutlara ulaşabilmektedir. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi ve aktif metabolik denge açısından, yeterli su tüketimiyle birlikte, sulu gıdalar, yeterli meyve ve sebze tüketimiyle alınacak vitamin ve minerallerle bağışıklık sistemini aktive edebilmek mümkün olacaktır.
Ortalama bir vücut ağırlığının yüzde 18’ini protein, yüzde 7’sini mineraller, yüzde 15’ini yağlar oluştururken, vücut ağırlığının geri kalan yüzde 60’lık oranı sudur. Vücut ağırlığını oluşturan bu oranlara bakıldığında, suyun metabolizmanın çok hassas bir denge içerisinde çalışmasındaki önemi rahatlıkla anlaşılabilir. Günlük yaklaşık olarak 3 litre su tüketimi su tüketimiyle, metabolizmanın sağlıklı çalışması için gerekli mineraller olan kalsiyum, magnezyum, demir, nitrat, flor, çinko ve sodyum da yeterli oranlarda alınabileceği için, tüm hücre ve organ fonksiyonları metabolik bir denge içinde işlevlerini sürdürebileceklerdir. Ve böylelikle, Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının geliştirilmesiyle birlikte, bağışıklık sistemi de güçlendirilmiş olacaktır.