Sayfa Yükleniyor...
Korona pandemisiyle mücadele içinde olan günümüz dünyasında, insanlar metabolik fonksiyonlarını sağlıklı tutmak ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için en uygun yöntemler bulmaya özen göstermektedirler. Bu amaç doğrultusunda, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı büyük önem taşımaktadır. Bu anlamda diğer birçok faydasının yanında bağışıklık sistemini de destekleyen bir önemli beslenme ürünü olan probiyotiklerin tüketilmesi yaygınlaşmaktadır.
Probiyotikler, vücudunuzda doğal olarak yaşayan canlı faydalı bakteri ve / veya mayaların oluşturduğu organizmaların bütünüdür. Bakteriler genellikle olumsuz etki yapan, bireyi hasta eden bir mikroorganizmalar olarak bilinir ancak; bakteriler “iyi bakteri ve kötü bakteri” olmak üzere, iki grupta değerlendirilmelidir. Probiyotikler, vücudun sağlıklı kalmasına ve iyi çalışmasına yardımcı olan iyi bakterilerden oluşur ve metabolik fonksiyonların sağlıklı çalışmasına yardımcı olan canlı mikroorganizmalar olarak tanımlanmaktadır.
Özellikle fermente gıdalar (örneğin yoğurt ve turşu) vücudunuza fayda sağlayan bir grup iyi bakteriye sahiptir. Aynı zamanda, kefir de (fermente süt içeceği) son yıllarda sıkça tüketilen bir probiyotik üründür. Bu gıdalarda bulunan probiyotikler, bağışıklık sistemini güçlendirmek için uygun bir kaynak ve genel sağlık için uygun bir seçimdir. Bununla ilgili olarak, spor dünyasında vücuda olan sayısız faydası sayesinde sporcular için sağlıklı bir tamamlayıcı olarak da kabul edilebilirler. Ayrıca daha önce de belirtildiği gibi probiyotiklerin insan vücuduna hastalıkların önlenmesinde ve tedavi süreçleri üzerinde çeşitli faydaları olduğu bilinmektedir.
Bu konuda yapılan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, probiyotiklerin, özellikle sonbahar ve kış aylarında sıkça yaşanan çeşitli viral (virüslere bağlı) hastalıklara karşı koruma sağladığı gibi aynı zamanda, ayrıca üst solunum yolu veya mide-bağırsak enfeksiyonu gibi hastalıklarda bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalık semptomlarının (bulgularının) şiddetini azalttığı gösterilmektedir. Bu nedenle sağlıklı beslenme açısından, probiyotiklerin tüketiminin artmasıyla bağışıklık sisteminin güçlenerek, enfeksiyon (hastalık) etkenlerine karşı metabolik direncin yükselmesi ve organ fonksiyonlarının daha sağlıklı çalışması mümkün görülmektedir.
Probiyotiklerle ilgili spor bilim dünyasında da çok sayıda araştırma yapılmış ve sporcuların genel sağlığı üzerindeki olası tüm avantajları düşünüldüğünde, spor dünyasında tüketimi çok daha fazla teşvik edilmesi konusunda fikir birliğine varılmıştır. Probiyotik ürünlerin, egzersiz yoğunluğu, yorgunluk, yetersiz beslenme ve yeterince dinlenme olanaklarının olmaması gibi çeşitli olumsuz faktörleri yaşayan sporcularda, sportif performansı iyileştirebilmesi ve yaygın sağlık sorunlarına karşı direnç kazandırabilmesi mümkün görülmektedir.
Sonuç olarak, probiyotiklerle ilgili veriler ışığında, eski zamanlardan beri yapılan çalışmaların ve uygulamaların sağladığı tüm bilgiler ışığında, probiyotiklerin vücuda sayısız faydası olduğu için genel sağlık açısından gerekli olduğunu belirtmek mümkündür. Ayrıca ÜSYE (Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu) ve GI ( Sinidirim Sistemi) gibi rahatsızlık ve hastalıklara karşı koruma açısından olumlu yönde etki gösteren probiyotiklerin tüketiminin teşvik edilmesi ve bu ürünlerle ilgili farkındalık yaratılması beslenme sağlığı açısından önem taşımaktadır.