2

Sağlıklı Beslenme ve Balık Yağı


  • Oluşturulma Tarihi : 28.05.2021 09:07
  • Güncelleme Tarihi :

Korona pandemisinin tüm dünyayı etkisi altına almasıyla birlikte; sağlıklı yaşam için sağlıklı beslenmenin gerekliliği çok daha fazla önemsenmeye başlamıştır. Canlıların sağlıklı büyümeleri, gelişmeleri ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için yeterli ve dengeli beslenmenin son derece önemli olduğu netleşirken, tüketilen bazı ürünlerin sağlık açısından faydalarını keşfedebilmek için, bu ürünler üzerinde bilimsel araştırmalar da derinleştirilmiştir.

Üzerinde yoğun araştırmalar yapılan bu ürünlere bir örnek olarak “Balık Yağı” verilebilir. Özellikle, balık yağında bulunan en önemli omega-3 yağ asitlerinden, eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) sağlıklı yaşam ve metabolik fonksiyonların sağlıklı çalışması açısından oldukça önem taşımaktadır. Omega-3 yağ asitleri olarak bilinen faydalı yağlar açısından özellikle zengin olan ve uskumru, ringa balığı, ton balığı ve somon balıklarında bulunan balık yağının insan sağlığı açısından önemini konu alan birçok bilimsel yayının varlığı dikkat çekicidir.

Balık yağı tüketiminin kardiyovasküler (Kalp ve damar sistemi ) hastalıklarının sıklığını azalttığını ortaya koyan bilimsel yayınları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, balık yağından alınan omega-3 yağ asitlerinin tüketiminin yanısıra; bitkisel yağların (keten tohumu, soya fasulyesi, kanola, ceviz) da kalp damar sağlığı için önemli katkılar ortaya koyduğunu göstermektedir.

Balık yağı; aşırı yağlı yiyecekler, yüksek kolesterol seviyeleri, egzersiz eksikliği ve herhangi bir hastalık nedeniyle olumsuz etkilenen damar sağlığını korumak için doğal bir omega-3 yağ asit kaynağı olmakla birlikte kalp fonksiyonlarını geliştirme ve aşırı kalp atış hızını azaltma etkileri de söz konusudur.

Son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalarda, balık yağının, kardiyovasküler (kalp ve damar sistemi) etkilerinin yanında, beyinsel fonksiyonlar üzerinde de olumlu etkilere sahip olduğunu, beyinsel fonksiyonları uyarabildiğini ve hafızayı geliştirebileceğini göstermektedir. Ve yine balık yağının psikolojik açıdan olumlu etki gösterdiğini iddia eden yayınlarda; balık yağının, depresyon tedavisi alan hastalardatedaviye destek olarak kullanıldığında, psikolojik açıdan belirgin daha hızlı bir iyileşmenin gözlemlendiği vurgulanmaktadır.

Ve aynı zamanda düzenli tüketilen balık yağının bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de rol oynadığı gösterilmiştir. Balık yağı içerdiği çoklu doymamış asitlerinin olumlu etkisiyle bağışıklık sistemi zayıf olan çocukların ve yetişkinlerin hastalık yapıcı etkenlere (virüs, bakteri, mantar vb.) karşı direnç geliştirmelerine de olanak sağlayabilmektedir.

Son yıllarda yeterli ve dengeli beslenmenin önemi anlaşılmış olması ve beslenme alışkanlıklarının değişmeye başlamış olması ve beslenmeyle birlikte düzenli fiziksel aktiviteye verilen önemin artmış olması sağlıklı yaşam adına çok önemli kazanımlar olarak değerlendirilmelidir. Sağlıklı beslenme konusunda bilgi ve deneyimlerin geliştirilmesi için bilimsel araştırmalara hız verilmesinin de, sağlıklı yaşam koşullarını geliştirebilmek adına da çok katkı verici olacağı gözden uzak tutulmamalıdır.

Sağlıklı Beslenme ve Balık Yağı
Doç. Dr. Onur Oral
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Onur Oral