2

Sağlıklı Beslenme ve Probiyotikler


  • Oluşturulma Tarihi : 20.01.2024 08:23
  • Güncelleme Tarihi : 20.01.2024 08:23

Probiyotikler, en yaygın tanımıyla, uygun düzeyde alındığında konakçıya sağlık açısından fayda sağlayan canlı mikrobiyal ajanlar olarak bilinmektedir. Probiyotik kavramı yüzyıllardır bilinmesine rağmen, sağlıklı beslenme konusunda son yıllarda yoğunlaşan bilimsel araştırmamlar, probiyotiklerin sağlıklı yaşam ve beslenme sağlığındaki potansiyel rolüne ışık tutmuştur. Probiyotikler, konakçıya sağlık yararları sağladığının anlaşılmasıyla birlikte, insan sağlığının çeşitli yönleri üzerindeki potansiyel etkileri nedeniyle artan bir ilgi görmektedir. Bu araştırmaların ışığında, probiyotiklerin bağırsak sağlığı, sindirim bozuklukları, ruh sağlığı, cilt sağlığı ve bağışıklık fonksiyonu üzerindeki probiyotiklerin etki mekanizmaları açıklığa kavuşturulmasıyla birlikte; probiyotiklerin, genel sağlık üzerindeki olumlu etkilerini destekleyen çok sayıda bilimsel kanıt ortaya konabilmiştir. İnsan vücudu, bağırsak mikrobiyomu olarak bilinen geniş ve çeşitli bir mikroorganizma topluluğunu barındırır. Bu karmaşık ekosistem, sindirime, besin emilimine, bağışıklık fonksiyonuna ve hatta zihinsel sağlığa katkıda bulunarak sağlığın korunmasında çok önemli bir rol oynar. Antibiyotik kullanımı, stres ve diyet değişiklikleri gibi faktörlerin neden olduğu mikrobiyomdaki bozulmalar çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Tüketildiğinde sağlığa fayda sağladığına inanılan canlı mikroorganizmalar olan probiyotikler, sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu sağlayabilmek ve korumak için potansiyel bir biyoaktif bir beslenme ürünü olarak ortaya çıkmıştır.

Yoğurt, kefir, tarhana, boza, peynir, yoğurt ve lahana turşusu gibi çeşitli gıdalar ve zengin probiyotik kaynaklardan elde edilen probiyotikler, etkilerini öncelikle genel sağlığın korunmasında önemli rol oynayan bağırsak bakterilerinin bileşimini ve işlevini etkileyerek göstermektedir. Sağlıklı bir beslenme için önemli olan probiyotiklerin önerilen günlük alım miktarı belirlenmemiş, bu nedenle; hangi fermente gıdaların ve ne kadarının en iyi olduğu konusunda belirsizlik olsa da, günlük diyete mümkün olduğunca çok fermente gıda dâhil edilmesi önerilmektedir. Probiyotiklerin, zararlı bakterilerin büyümesini veya kolonizasyonunu (çoğalmasını) engelleyerek bağırsaklarda sağlıklı bir bakteri dengesinin korunmasına yardımcı olabilmesi nedeniyle, probiyotiklerin sindirim sağlığının iyileştirilmesinde sağlıklı yaşam adına çok önemli katkılar sağlayabileceği bilimsel araştırmalarla kanıtlanabilmiştir. Sindirim sistemi üzerindeki etkilerinin yanı sıra probiyotikler immun (bağışıklık) sistemi fonksiyonları üzerinde de olumlu etkiye sahiptir ve yaşam sağlığına çok olumlu katkılarda bulunur. Bilindiği gibi bağırsaklar büyük oranda bağışıklık hücresi barındırır; bu nedenle bağırsak mikrobiyotasının sağlıklı bir dengede tutulması patojenlere (hastalık etkenlerine) karşı güçlü bir bağışıklık yanıtı oluşturabilmesi için çok önemlidir. Mikrobiyota, gıdaların sindiriminde, bağışıklık sisteminin desteklenmesinde, bazı vitaminlerin üretiminde, bağırsak sağlığında, iltihaplanmanın önlenmesinde, kilo kontrolünde, bilişsel işlevlerde vb. önemli roller oynayan bir sistem olduğundan, sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotasının korunması ve sürdürülmesinin genel sağlık koşulları üzerinde çok olumlu bir etkiye sahip olabileceği öngörülmektedir. Çok sayıda çalışma, belirli probiyotik bakteri türlerinin düzenli tüketiminin bağışıklık fonksiyonunu artırabileceğini ve bireylerde enfeksiyon (hastalık) riskini azaltabileceğini bildirilmiştir. Bu bulgular nedeniyle, probiyotiklerin sağlıklı bir yaşam için sağlayabileceği olumlu metabolik katkılar açısından umut verici beslenme ürünleri olarak değerlendirilmektedir, ancak probiyotiklerle ilgili araştırmaların hâlâ gelişmekte olduğunu ve belirli türlerin ve dozajların etkinliğinin bireysel faktörlere ve sağlık koşullarına bağlı olarak değişebileceği de öngörülmelidir. Bu nedenle probiyotikten zengin ürünlerin bireyin beslenme programına dâhil etmeden önce konuyla ilgili uzmanlara danışılması çok önemlidir. Sonuç olarak, probiyotik açısından zengin gıdaları sağlıklı bir yaşam tarzına dâhil etmek, sindirim sağlığını ve bağışıklık fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olduğu, sağlıklı bir bağırsak bakteri dengesinin korunmasına katkıda bulunduğu ve düzenli olarak kullanıldığında gastrointestinal (mide ve bağırsak) sistem bozukluklarıyla ilişkili semptomları hafiflettiği gösterilmiştir. Ayrıca, bağışıklık fonksiyonunu güçlendirebildikleri ve hastalık riskini azaltabildikleri için sağlıklı bir yaşam tarzına önemli bir katkı olarak düşünülmelidirler. Probiyotik ürünlerin günlük diyete düzenli olarak dâhil edilmesi önemlidir. Bu şekilde probiyotikler hedefe yönelik tedavileri destekleyebilir ve genel sağlığa önemli bir katkıda bulunabilir.

Sağlıklı Beslenme ve Probiyotikler
Doç. Dr. Onur Oral
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Onur Oral