2

Sağlıklı Yaşam İçin Düzenli Fiziksel Aktivite Alışkanlığı


  • Oluşturulma Tarihi : 08.01.2022 08:31
  • Güncelleme Tarihi :

Sağlıklı yaşamın en önemli günlük alışkanlıklarından biri olarak kabul edilen fiziksel aktivite, en sık kullanılan tanımıyla, enerji harcamayı gerektiren kas ve iskelet sistemi tarafından üretilen herhangi bir vücut hareketleri olarak tanımlamaktadır. Fiziksel aktivite, sadece sportif amaçla değil ama aynı zamanda, bir yere ulaşım için veya bir kişinin uğraşmakta olduğu işinin bir parçası olarak yapılan tüm bedensel hareketleri de ifade etmektedir. Herkes tarafından sevilerek yapılan ve her beceri düzeyinde sergilenmesi mümkün olan, hem orta hem de şiddetli yoğunluktaki yapılabilecek olan fiziksel aktivite programları yaşamın daha sağlıklı sürdürebilmesi adına oldukça önemlidir.

Bireysel sporlar arasında yürüyüş, bisiklet, tenis ve yüzme olarak sayılabilirken futbol, basketbol, voleybol, su topu gibi fiziksel aktivite türleri de takım sporları adına en çok tercih edilen fiziksel aktivite alışkanlıkları arasında gösterilmektedir. Düzenli egzersiz alışkanlığının, hem genel sağlığı korumak hem de kardiyovasküler (kalp ve damar sistemi) hastalıklar, felç, diyabet (şeker hastalığı) , depresyon, obezite ve çeşitli kanserler gibi bulaşıcı olmayan hastalıkları önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Düzenli egzersizin, ayrıca hipertansiyonun önlenmesi, kilo dengesinin korunmasına ve zihinsel sağlığı, yaşam kalitesini de geliştirdiği de birçok bilimsel araştırmada da kanıtlanmıştır.

Küresel bir epidemi olarak insan sağlığını tehdit eden obezite, vücutta aşırı yağ depolanması ile ortaya çıkan, fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olabilen bir enerji metabolizması bozukluk olarak tanımlandığı için metabolik, psikolojik ve fiziksel sağlığı korumak için yapılacak en pratik fizik aktivite uygulaması olarak düzenli yürüyüş egzersizleri önerilmektedir. Düzenli yürüyüş egzersizleri sadece obezite ve kilo kontrolü için değil ama aynı zamanda, kan basıncının (tansiyon) ve diyabet (şeker hastalığının) düzenlenmesi için de etkinliği klinik çalışmalarca kanıtlanmış olan son derece yaygın ve etkin bir tedavi yöntemidir.

Fiziksel aktiviteden uzak bir yaşam tarzının insan sağlığını tehdit eden birçok metabolik hastalığa zemin hazırladığını ortaya koyan çok merkezli klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, sağlıklı yaşam ve kilo kontrolü için en etkili sonucun, kalori kısıtlamasına ek olarak örneğin düzenli yürüyüş yaparak, fiziksel aktivite düzeyinin arttırılmasıyla alınabileceğini vurgulanmaktadır. Sağlıklı yaşam için en yaygın, etkin ve pratik fiziksel aktivite uygulaması olarak bilinen yürüyüş egzersizlerinin de, haftada 3 gün 30 dakka yavaş tempoda başlayıp haftada 5 gün 45 dk. orta tempodaki fiziksel aktiviteler veya her gün 30 dakika orta tempoda yürüyüş olarak sürdürülmesi, sağlıklı yaşam adına son derece uygun fiziksel aktivite planlamaları olarak değerlendirilmektedir.

Sonuç olarak, sağlıklı bir yaşam için doğal ve dengeli beslenmeyle birlikte, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığın da son derece önemli olduğu gözden uzak tutulmamalıdır.

Sağlıklı Yaşam İçin Düzenli Fiziksel Aktivite Alışkanlığı
Doç. Dr. Onur Oral
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Onur Oral