Sayfa Yükleniyor...
Yaşam boyu sağlıklı ve dengeli beslenmek, sağlıklı bir yaşam sağlamakla birlikte, bir dizi kronik metabolik sorunların oluşmasının önlenmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, artan işlenmiş gıda üretimi, hızlı kentleşme ve değişen yaşam tarzları, beslenme alışkanlıklarında sağlık açısından oldukça riskli bir değişime yol açmıştır. Kalorisi yüksek, yağ, serbest şeker ve tuz/sodyum içeriği yüksek gıdaları daha fazla tüketilmesi ve yeterli meyve, sebze ve tam tahıllar gibi diğer diyet lifli gıdaların daha az tüketilmesiyle başta obezite olmak üzere birçok sağlık problemini su yüzüne çıkarmaktadır.
Sağlıklı bir diyet, her türlü yetersiz beslenmenin getirdiği sorunlara çözüm olmakla birlikte diyabet ( şeker hastalığı), kardiyovasküler (kalp ve damar sistemi ) hastalıklar, felç ve kanser gibi kronik hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olur. Sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite eksikliği, sağlığa yönelik küresel risklerin başında gelmektedir. Ve bu konunun özellikle son yıllarda üzerinde durulması gereken bir sağlık problemi olarak göze çarpması nedeniyle de birçok ülke bu küresel sağlık probleminin çözümü için çok çeşitli bilimsel yöntemler geliştirmeye hız vermektedir.
Sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı yaşamın erken döneminde başladığında, sağlıklı büyümenin desteklenmesi ve bilişsel gelişimin hızlanması ve fazla kilolu veya obez olma riskini azaltarak, yaşamın ilerleyen dönemlerinde kronik hastalıklara yakalanma riskini azalması söz konusu olabilmektedir. Ve böylelikle birey için uzun vadede sağlıklı bir yaşam sürdürebilme olasılığı doğacaktır. Özellikle vitamin ve mineral açısından besin değeri düşük veya yağ oranı yüksek olan ürünlerin yoğun olarak tüketilmesi, aşırı kilo veya obezite riskini arttırmakta ve genel sağlık koşullarına ciddi zarar vermektir.
Sağlıklı yaşam için sağlıklı beslenmenin önemini konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, sağlıklı yaşamın bir anlamda yaşam tarzı dengesi ile ilgili olduğunu; dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığıyla, düzenli fiziksel aktivitenin bir arada hayata geçirilmesiyle, sağlıklı yaşam için ideal bir dengenin ortaya çıkabileceği vurgulanmaktadır. Dengeli ve sağlıklı beslenme dengesine bu açıdan bakıldığında, orta tempoda fiziksel aktivite gösteren erişkin bireylerde, erkeklerin günde yaklaşık 2.500 kalori alamsı ve kadınların günde yaklaşık 2.000 kalori alması yeterli olacaktır.
Sonuç olarak, sağlıklı bir beslenme alışkanlığı günlük tüketilen kalori miktarıyla, gün boyunca alınacak kalori miktarı birbirine yakın olura böylece tüketilen enerjiyle alınan enerji arasında denge sağlanmış olacaktır. Vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla gıda tüketildiğinde, kullanmayan enerji yağ olarak depolanacağı için, orta ve uzun vadede aşırı kilo ve obezite riski ortaya çıkacaktır. Ayrıca dengeli beslenme açısından, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri alabilmesini sağlamak için çok çeşitli besinlerin tüketilmesi sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam için uygun bir beslenme tarzı ortaya çıkaracaktır.
.