Sayfa Yükleniyor...
Sağlıklı yaşam içim kilo dengesi oldukça önem taşımaktadır. Kilo dengesinin sağlanması, yani kilo kontrolünde sağlıklı beslenme kadar, düzenli egzersiz alışkanlığı da çok önemlidir. Egzersiz, en genel tanımıyla, günlük yaşam içersinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanabilir. Kilo kontrolünde egzersizin olumlu katkılarının en başta geleni obezite gibi küresel bir sağlık sorununu engellenmesidir.
Aşırı kilo, hemen hemen tüm toplumlarda çok yaygın görülen bir sağlık sorunudur ve giderek küresel bir epidemi halini almaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) belirlemelerine göre toplumun yüzde 25’i obez, yüzde 25’i hafif şişman, yüzde 25’i ise normal kilolu ancak genetik olarak obeziteye eğilimlidir.
Obezite, en basit şekilde, sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal ve aşırı yağ birikmesi yada diğer bir tanımlamayla yağ miktarının toplam vücut ağırlığının yetişkin kadınlarda vücut ağırlığının ortalama yüzde 30 ‘dan fazla yağ olması, erkeklerde de yüzde 25’ten fazla olması şeklinde tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO World Health Organization) obeziteyi tanımlamaya yönelik bir indeks formüle etmiştir. Vücut Kütle İndeksi (BMI Body Mass Index) olarak adlandırılan bu indeks hastaların kilogram cinsinden ağırlıklarının metre cinsinden boylarının karesine bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi BMI’in 30 veya üzerindeki değerlerde olmasıyla tanımlamaktadır..
Kilo kontrolünün sağlıklı yaşam üzerindeki olumlu katkılarını değerlendiren çeşitli bilimsel yayınları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalar, obeziteyi tanımlamaya yönelik bir indeks formüle etmiş olduğu Vücut Kütle İndeksi (BMI Body Mass Index) olarak adlandırılan Beden kitle indeksinin yanı sıra bel çevresi ölçümü de, obezite tehlikesinin düzeyini belirlemede önemli bir kriter olduğunu göstermektedir. Aşırı kilo bu yöntemle değerlendirildiğinde, erkeklerde bel çevresi 94 cm’yi geçerse artmış risk, 102 cm’yi geçerse yüksek riskten; kadınlarda ise bel çevresi 80 cm’i geçerse artmış risk, 88 cm’i geçerse yüksek riskten söz edilmektedir. Bel ölçümü erkeklerde 102 cm, kadınlarda 82 cm’nin üzerinde olması abdominal obeziteyi olarak tanımlamaktadır.
Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, önemli sağlık sorunlarının başında gelen obezite birçok kronik hastalığı da beraberinde getirdiğini göstermektedir. Bu önemli sağlık riskini engellemek için, sağlıklı , dengeli beslenmeyle birlikte, günlük orta şiddette 45 dakikalık düzenli egzersizin gerekliliği konusunda görüş birliği bulunmaktadır
Dünya nüfusunun yüzde 60’ının yeterli fiziksel aktivitede bulunmadığı ve özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki yetişkinlerin yaşamlarının daha hareketsiz olduğu ve hareketsizliğin hastalık ve erken ölüme neden olduğu kanıtlandığı için, sağlıklı yaşam hedefi için düzenli egzersiz alışkanlığının günlük hayat içinde yer bulması son derece önem taşımaktadır.