Sayfa Yükleniyor...
Yaşlanma, fiziksel, zihinsel ve psikolojik alanları etkileyen doğal bir süreç olarak değerlendirilmekte ve sağlıklı bir yaşam tarzının sağlanmasıyla yaşam kalitesinin artırılabileceği ve biyolojik faktörlerin yanı sıra psikolojik ve ruhsal sorunların da yaşlanmayı etkileyen faktörlerin arasında yer aldığı bilinmektedir. Özellikle, geriarti (yaşlı sağlığı) bilim dalında yapılan bilimsel araştırmalarda, sağlıklı bir yaşam tarzının sonucunda ortaya çıkacak olan sağlıklı bir yaşlanma sürecinin sağlanabilmesi için; fiziksel, zihinsel ve ruhsal açıdan aktif olunması teşvik edilmektedir. Yaşlanmanın biyolojik bir süreç olduğu ve çeşitli hastalıklarla ilişkilendirilebileceği bilinmektedir ancak yapılan araştırmalar, sağlıklı bir yaşam tarzının yaşlanmanın etkilerini azaltabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, dengeli beslenme, düzenli egzersiz, sosyal olarak aktif bir yaşam tarzı ve zihinsel-psikolojik sağlığın korunması gibi faktörlerin, yaşlanma sürecinde yaşam kalitesini yüksek tutmak için büyük önem taşımaktadır.
Bilimsel çalışmalar, yaşlanmanın etkilerini biyolojik faktörlerin yanı sıra, hücre yıkımı, metabolik yıpranma süreçleri, psikolojik ve fizyolojik performans kayıpları gibi faktörlerin de etkileyebileceğini göstermektedir. Bu nedenle, yaşlanmanın fiziksel, zihinsel ve psikolojik açılardan aktif bir şekilde yaşanmasının daha sağlıklı bir yaşlanma sürecini desteklediği ifade edilmektedir. Bununla birlikte, yaşlanma sürecinde bireyin gerçekleştirdiği sosyal aktivitelerin yoğunluğu ve çeşitliliği, yaşam kalitesi için önemli bir faktör olarak kabul edilmektedir.
Sağlıklı bir yaşam tarzının sağlanabilmesinde, birçok metabolik olayın önem taşıdığı bilinmekte ve son yıllarda obezite ve obeziteye bağlı gelişen metabolik sorunlar yoğun şekilde tartışılmaktadır. Yapılan klinik araştırmalarda, erişkin ve yaşlılarda sıkça görülen, obezite ve fazla kiloya bağlı sağlık sorunların önlem ve tedavisinde, düzenli fiziksel aktivitenin metabolik denge üzerindeki tedavi edici etkilerinin, oldukça yüz güldürücü sonuçlar verebileceği vurgulanmakta ve obezitenin birçok metabolik hastalıkla ilişkili olduğunun altı çizilerek, aşırı kilonun önlem ve tedavisinde, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının etkin tedavi edici rolüne dikkat çekilmektedir. Yaşlanma sürecinde düzenli fiziksel aktivitenin yaşam kalitesini artırdığı, ruh hali iyileştirmeye ve stresi azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, düzenli fiziksel aktivitenin sağlıklı yaşlanma üzerinde önemli etkilerinin sadece fiziksel olarak değil ama aynı zamanda, bilişsel ve zihinsel sağlık faydalarını da kapsayabileceği belirtilmektedir. Bütün bunlara ek olarak, düzenli egzersizin aşırı kilo, obezite ve diğer kronik hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kritik öneme sahip olduğu da gözden uzak tutulmamalıdır.
Sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı yaşlanma sürecinde düzenli fiziksel aktivite kadar, doğal, dengeli bir diyetin çok önemli bir faktör olduğu unutulmamalıdır. Dengeli ve doğal bir beslenme, sadece fiziksel ve ruhsal sağlığı iyileştirmez, aynı zamanda bağışıklık sistemi zayıflamış olan yaşlı yetişkinlerde yaygın olan bağışıklık yetmezliğini önler ve beklenen yaşam süresini artırabilir. Bu nedenle, dengeli bir beslenme yaşlanma sürecinde önem taşımakta ve yaşlılıkta yaygın olarak görülen patojenlere (hastalık etkenleri) karşı da, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilmektedir Bu nedenlerden ötürü, besin değeri açısından zengin bir diyetin yaşlı yetişkinlerde kronik hastalık riskini azaltabileceği ve genel sağlığın geliştirilebileceği konusunda yoğun araştırmalar sürdürülmektedir. Yaşlanmanın birçok hastalıkla ilişkili olduğu ancak sağlıklı bir yaşam tarzının yaşlanmanın etkilerini azaltabileceği bilinmektedir. Sağlıklı beslenmenin birçok hastalığın önlenmesindeki etkisi nedeniyle, doğal beslenme alışkanlığının; immun (bağışıklık) sistemi yetersizliğinin önlenmesine de yardımcı olabilmesi nedeniyle, bireyin yaşam süresini uzatmada kritik bir rol oynadığı ortaya konabilmiştir.
Sonuç olarak, yaşlanma sürecinde yaşam kalitesini korumanın mümkün olacağı gözden uzak tutulmamalıdır. Sağlıklı bir yaşam tarzının sürdürülebilmesinde, doğal, dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite alışkanlıkları, sosyal ve psikolojik sağlığın korunması gibi faktörler büyük önem taşımaktadır. Sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı yaşlanma için gerekli olan hayat tarzının benimsenebilmesiyle, uzun bir yaşam ve hedeflenen yaşam kalitesine ulaşabilmek mümkün olacaktır.