2

Sporcu Beslenme Sağlığı ve Probiyotikler


  • Oluşturulma Tarihi : 28.10.2023 05:03
  • Güncelleme Tarihi :
Sporcu Beslenme Sağlığı ve Probiyotikler

Probiyotikler, beslenme sağlığı açısından birçok faydalarının yanı sıra atletik performansı da olumlu etkilediği için son yıllarda, spor dünyasında ve sporcu beslenmesi alanında büyük ilgi görmektedir. Probiyotikler, canlı bakteri ve mayalardan oluşan; sindirim sistemi ve genel sağlık için faydalı olan mikroorganizmalardır ve doğal, dengeli bir diyette bulunan gıdalardan alınabilirler. Yoğurt, peynir, kefir, lahana turşusu, tarhana ve boza gibi bazı gıdalar probiyotikler açısından zengindir. Ayrıca, probiyotik takviyeleri de mevcuttur ve bunlar kapsül, toz veya sıvı şeklinde bulunabilir. Sporcular, kendi ihtiyaçlarına ve tercihlerine göre farklı probiyotik takviye seçeneklerini değerlendirebilirler. Ancak, sağlık uzmanlarına danışmak önemlidir, çünkü sportif performansın geliştirilmesi için en uygun probiyotik takviyesi ve dozunun belirlenmesi önem taşımaktadır.

Probiyotiklerin sporcular için sağladığı potansiyel faydalar arasında, ilk bakışta göze çarpan faktör, immun (bağışıklık) sistem fonksiyonu üzerinde göstermiş oldukları olumlu katkılardır. Yoğun antrenman temposu ve uzun süreli fiziksel aktivite bağışıklık sistemini geçici olarak baskılayabilir ve sporcuları enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hâle getirebilir. Çeşitli probiyotik türleri, antikor (savunma hücreleri) üretimini artırarak ve bağışıklık sisteminin aktivitesini güçlendirerek bağışıklık fonksiyonunu geliştirir. Bu durum sporcu sağlığı adına çok önemli bir katkıdır ve böylelikle, sporcuların enfeksiyon 8hasatlık durumu) riskini azaltarak sporcuların antrenmanlarını düzenli bir şekilde sürdürmelerine ve uzun süreli fiziksel aktiviteler nedeniyle bağışıklık sisteminin zayıflamasına engel olabilir.

Probiyotiklerin diğer bir faydası ise, bağırsaklardan besin emilimini iyileştirmesidir. Gelişmiş besin emilimi, sporcuların artan enerji ihtiyaçlarını eksiksiz olarak karşılamaları ve sportif aktiviteler esnasında olası spor yaralanmaları sonrasında; kas, kemik ve bağ dokusu yaralanmalarının iyileşmesini desteklemek için son derece önemlidir. Probiyotikler, besinlerin parçalanmasını ve vitamin, mineral dâhil olmak üzere tüm besin öğelerinin emilimini iyileştirerek, bu etkin emilim süreci destekler. Besinlerin daha etkili bir şekilde emilmesiyle, sporcular, enerji seviyelerini ve kas, kemik ve bağ dokusunda oluşabilecek spor yaralanmalarının tedavisi için gerekli olan protein sentezini maksimum düzeye çıkarabilir, bu da tedavi başarısını arttırarak, sportif performanslarının gelişmesini sağlar.

Probiyotiklerin, gastrointestinal (mide ve bağırsaklar) sistem açısından bir başka fayda ise gastrointestinal sisteme ait sorunların azaltılmasıdır. Sporcular, beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak performanslarını olumsuz etkileyebilecek midede gaz, şişkinlik, kramp ve ishal gibi sindirim sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirler. Probiyotikler, sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotasının (doğal ortam) korunmasına yardımcı olur ve dengeli bir sindirim sistemi oluşturarak gastrointestinal sorunlarının ortaya çıkma riskini azaltır. Özellikle uzun süreli sportif performans gerektiren, dayanıklılık sporlarıyla uğraşan sporcular için önemli olan bu etki, mide ve bağırsak problemlerinin görülme sıklığını azaltabilir ve sporcuların; antrenman ve yarışma süreçlerinde genel sağlık koşullarına olumlu yönde etkileyebilir.

Yapılan araştırmalarda, probiyotiklerin mental (zihinsel) sağlık üzerindeki etkileri de vurgulamaktadır. Fiziksel ve zihinsel performans birbirine bağlıdır ve probiyotiklerin zihinsel sağlığı iyileştirme potansiyeli vardır. Bağırsak-beyin ekseni, bağırsaklar ve beyin arasında iletişim sağlayan bir sistemdir ve bağırsaklardaki mikrobiyota ruh halini ve bilişsel işlevi etkileyebilir. Probiyotikler, stres, anksiyete ve depresyon semptomlarını azaltmada olumlu sonuçlar gösterebilir ve sporcular için daha iyi konsantrasyon, odaklanma ve genel mental (zihinsel) sağlık açısından çeşitli olumlu katkılar sağlayabilmektedir.       

Sonuç olarak, sporcuların fiziksel performanslarını artırmak için çoğunlukla sporcu beslenme destek ürünleri kullanmaya özen göstermek alışkanlığı içinde oldukları bilinmektedir. Probiyotiklerin atletik performans üzerindeki etkisi çeşitli mekanizmalarla açıklanmaktadır ve probiyotikten zengin beslenme tarzı, bu amaca ulaşmak için potansiyel bir sporcu beslenme yöntemi olarak öne çıkmaktadır. Probiyotiklerin sporcuların performansı üzerindeki etkisi, potansiyel faydaları, etki mekanizmaları bilimsel yöntemlerle açıklanabildikçe, bu tip ürünler daha çok tercih edilecek ve probiyotikten zengin gıdalarla beslenme alışkanlığının daha da artması beklenmektedir.

Sporcu Beslenme Sağlığı ve Probiyotikler
Doç. Dr. Onur Oral
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Onur Oral