2

Sporcu Beslenmesi ve Probiyotikler


  • Oluşturulma Tarihi : 16.12.2023 08:40
  • Güncelleme Tarihi : 16.12.2023 08:40

Beslenme sağlığı, sporcunun genel sağlığının korunması ve sportif performansının gelişmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Dengeli ve doğal beslenme tarzı, sporcunun optimal atletik performansı desteklemek, iyileşmeyi hızlandırmak ve yaralanma riskini azaltmak için gereklidir ve sporcuların yoğun fiziksel aktivite temposuna uyum sağlayabilmeleri için büyük önem taşımaktadır. Sporcu sağlığı adına, sporcuların yeterli miktarda karbonhidrat, protein ve yağ tüketmeye odaklandırılmalı, aynı zamanda vücut kompozisyonu hedefleri ve antrenman yoğunluğu gibi faktörlere dayalı olarak bireysel ihtiyaçları da göz önünde bulundurmalıdır. Sporcuların gereksinim duyduğu enerjinin sağlanması için, beslenme düzeninin çok iyi planlanması gereklidir. Bunlara ek olarak, sporcu destek ürünlerinin sporcu beslenmesinde olumlu etkileri bilindiği için, sporcu beslenme destek ürünleri de, sporcunun bireysel metabolik gereksinimlerine göre, beslenme programlarına dâhil edilmektedir.

Sporcuların antrenman ve müsabakalar sırasında sürekli olarak fizyolojik sınırlarını zorlamak zorunda kalmaları, hastalık veya yaralanma riskleri de beraberinde getirmektedir. Bu yoğun egzersiz temposunda, sportif başarıyı arttırabilmek ve fiziksel performansın da en üst düzeyde tutulabilmesi gerekmektedir. Probiyotiklerin, atletik performansı iyileştirmedeki potansiyel faydaları açısından incelenmesi adına yapılan bilimsel araştırmalarda, probiyotik ürünlerin, besin emilimini artırabileceğini, egzersize bağlı kas ve iskelet sistemi sorunlarının azaltabileceğini, spor yaralanmaları sonrasında iyileşmeyi destekleyebileceğini ve bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini öne sürülmektedir. Bu etkiler potansiyel olarak sporcularda dayanıklılığın artmasına, kasların daha hızlı iyileşmesine ve solunum yolu enfeksiyonlarının azalmasını da sağlayabileceği vurgulanmaktadır. Probiyotikler, yeterli miktarda ve düzenli olarak tüketildiğinde, bireye sağlık açısından fayda sağlayan canlı mikroorganizmalardır. Sağlık açısından en önemli etkileri, sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotasını (doğal ortamını) oluşturabilmesi, çeşitli fizyolojik fonksiyonlarını desteklemesi ve böylelikle, genel sağlığın korunma fonksiyonunu sağlamasıdır. Probiyotikler, bağırsak sağlığı, sindirim sağlığı, bağışıklık fonksiyonu ve zihinsel sağlık ve genel sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin ortaya konması nedeniyle, atletik performansın geliştirilmesi için son yıllarda, sporcu beslenmesinde de yoğun bir şekilde tercih edilmeye başlanmıştır.

 Bağırsak mikrobiyotası, bağırsaklarda yaşayan trilyonlarca mikroorganizmayı ifade eder ve bu mikroorganizmalar, sindirime yardımcı olarak, gerekli vitaminleri üreterek, besin emilimini artırarak ve bağışıklık tepkilerini düzenleyerek genel sağlık üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Probiyotikler, mikrobiyal ortamı dengeleyerek zararlı bakterilerin aşırı çoğalmasını önler ve böylelikle sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotasının oluşmasına katkıda bulunur. Probiyotiklerin immun (bağışıklık) sistemi üzerindeki destekleyici rolü, sporcu beslenmesinde tercih edilmesinin önemli bir nedenidir. Yoğun antrenman programları ve sportif aktivitelerin ağır temposu, sporcuların bağışıklık sistemini zorlayabilmekte ve hastalıkların ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalarda, probiyotik ürünlerden yoğun beslenen sporcularda, bağışıklık fonksiyonunun güçlendiği ve patojenlere (hastalık etkenleri) karşı direnç kazandıkları ve genel sağlıklarında oldukça önemli gelişmeler saptanmıştır. Probiyotikler, hastalık etkeni olabilecek virüs, bakteri ve mantarların zararlı etkilerine karşı, hücrenin savunma aktivitesini artırarak bağışıklık sistemi fonksiyonunu destekleyebilmektedir. Çok sayıda klinik çalışmada, probiyotik takviyesinin solunum yolu enfeksiyonları, alerjiler ve bazı kronik hastalıkların oluşma riskini veya şiddetini azaltabileceğini göstermiştir.

Sonuç olarak probiyotikler, sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotası dengesini teşvik ederek ve çeşitli vücut fonksiyonlarını destekleyerek genel sağlık üzerinde önemli etkilere sahiptir. Sindirim sağlığına katkıda bulunmaları, bağışıklık fonksiyonunu güçlendirebilmeleri ve hatta zihinsel sağlık üzerinde olumlu etkiler göstererek atletik performansı artırabilmekte ve böylelikle, sporcu sağlığı üzerinde önemli etkiler gösterebilmektedir. Probiyotik ürünlerin tüketiminde, yan etkilerin görülme sıklığı genellikle nadir olmakla birlikte, bireyler ve özellikle sporcular, probiyotikleri yaşam tarzlarına dâhil ederken dikkatli olmalı ve konuyla ilgili hekimlere danışmalıdır. Probiyotiklerin etkili bir şekilde seçilmesi ve kullanılmasına yönelik uygun beslenme yöntemleriyle, probiyotik ürünlerden zengin beslenme tarzının, sportif performans üzerinde olumlu etkiler göstermesi ve sporcu sağlığı adına sağlıklı bir beslenme tarzına katkı vermesi mümkün olacaktır.

Sporcu Beslenmesi ve Probiyotikler
Doç. Dr. Onur Oral
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Onur Oral