2

Sportif Performans Ve Beslenme Sağlığı


  • Oluşturulma Tarihi : 27.03.2021 07:11
  • Güncelleme Tarihi :

Spor yoğun enerji tüketimi gerektiren bir fiziksel aktivite olduğu için bu yoğun aktivitenin üst düzeyde sürdürülebilmesi, ancak yeterli ve dengeli beslenmeyle birlikte yeterli kalori alımıyla mümkün olacaktır. Ve alınması gerekli olan kalori miktarı da yapılan sportif aktivitenin yoğunluğuyla çok yakından ilgilidir.

Enerji ihtiyacı, özellikle sporcular ve hayatlarında fiziksel aktivite alışkanlığı olan bireyler için temel bir kavramdır. Yapılan egzersiz türü ve süresi, sporcunun fiziksel özellikleri, o sporcunun enerji ihtiyacını etkileyen en önemli faktörler arasında bulunmaktadır. Birey, ne kadar yoğun egzersiz yaparsa, o kadar fazla enerjiye ihtiyaç duyacaktır. Örneğin, haftada 3 günden az bir antrenman yapan bir sporcuyla ve her gün yaklaşık 40 dakika egzersiz sporcunun enerji gereksinimlerinin aynı olması beklenemez. Bu nedenle sportif performans için yeterli ve dengeli beslenme, çok iyi planlanmalıdır.

Her sporcunun üst düzey performans elde etmesi, onun ana hedeftir. Antrenman, beslenme, genetik yatkınlık gibi, bu süreci etkileyen birçok faktör vardır. Her sporcu, spor hayatını en az sporcu yaralanmasıyla sürdürmesi ve spor yaparken kendi sağlığı da koruması eşit derecede önemlidir. Sporcunun, maksimum atletik performansa ulaşması ve iyi bir sağlık durumunu sürdürebilmesi için yeterli ve dengeli beslenme en temel faktörlerden biridir. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin, sportif performans üzerindeki etkilerini konu alan çok merkezli klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, beslenme türünün ve yeterliliğinin, sporcunun egzersiz esnasında strese maruz kalarak, ciddi bir performans kaybı yaşayabileceğini ve bunun sonucu olarak, çok çeşitli metabolik sorunları yaşayabileceğini göstermektedir.

Sağlıklı ve dengeli sporcu beslenmesinde, protein tüketimi son derece önemlidir. Spor yaralanmaların tedavisinde ve hasarlı dokuların iyileşmesinde, önemli enzimlerin ve hormonların üretimi için protein son derece gereklidir. Ayrıca vücudun kas yapısını geliştirebilmesi için yeterli protein tüketimi şarttır. Bu konuda en yaygın görüş, sporcunu kilogram başına 1.2 - 2.1 g protein almasıdır. Ancak bu miktar sporcuya göre değişebilir. Örneğin, yüksek yoğunluklu güç egzersizleriyle uğraşan sporcular, bu önerilen protein miktarından daha fazla proteine ihtiyaç duymaları mümkündür.

Üst düzey sportif performans için sağlıklı bir beslenme planlanmasının önem taşıdığı bilindiği için yeterli kaloriyi sağlamak için protein, yağ, karbonhidrat, su, vitamin ve minerallerin yeterli ve dengeli alınması gereklidir. Son yıllarda, ,sporcu performansını geliştirmek için vejetaryen veya vegan diyetlerinin hayata geçirilmesiyle ilgili bilimsel çalışmalarda belli bir artış görülmekte ve ortaya çıkan bilimsel veriler ışığında sporcular için vegan / vejetaryen beslenme yöntemlerinin olumlu katkılarının olabileceği düşünülmektedir. Üst düzey sportif performans açısından, beslenme sağlığı üzerine yeni gelişmelerin ve yöntemlerin spor dünyasına kazandırılmasıyla, sportif aktivitelerinin daha sağlıklı sürdürülebilmesi mümkün olacaktır.

Sportif Performans Ve Beslenme Sağlığı
Doç. Dr. Onur Oral
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Onur Oral