Sayfa Yükleniyor...
Son yıllarda çağın hastalığı olarak adlandırılabilecek olan stres, hayatın her döneminde karşı karşıya kalınan, ruhsal ve fizyolojik açıdan çok çeşitli sorunların oluşmasına neden olan bir sağlık problemidir. Yaşanan yoğun stresle başa çıkılamaz ve stres kontrolü kaybedilirse, öncelikle bireysel sağlık, ardında aile, iş ve çevre ilişkileri olumsuz etkilenecektir. Olaya bu açıdan bakıldığında stres asla ihmal edilmemesi ve mutlaka kontrol altına alınarak, tedavisinin sağlanması gereklidir.
En sade tanımıyla, stres aslında kişinin içinde bulunduğu ortam, yaşamış olduğu olumsuz deneyimlere karşı verdiği bir tepki olarak açıklanabilir. Kişi, karşı karşıya kaldığı olayı kendisi için tehdit olarak değerlendirdiğinde ve bu tehditle fiziksel ve duygusal olarak başa çıkamadığında, kendini günlük hayatını olumsuz etkileyen ve her geçen gün gerilimi artan bir süreç içinde bulur. Bu psikolojik gerginlik sonucunda metabolizmada salgılanan bazı hormonlar ( stres hormonları) çoğu organı ( kalp, kaslar, pankreas, vb.) ve sistemleri ( kalp ve dolaşım sistemi, sinir sistemi, vb.) olumsuz etkiler.
Stresin etkisini belirleyen en önemli kriter, strese karşı bireyin geliştireceği psikolojik yanıttır. Yani stresin neden olduğu olası olumsuzluklar aslında bireysel tepkinin özelliklerinde gizlidir. Daha açık bir dille, yaşanan olayın boyutları tek başına belirleyici olmaktan ziyade, kişinin o olayla ilgili hissettiklerinden ibarettir denebilir. Bu nedenle, aynı olay birçok bireyde birbirinden çok farklı tepkilere neden olabilir ve her bireyin aynı olaydan yaşadığı stres faktörünün yoğunluğu birbirinden farklı olabilir.
Stresin neden olduğu psikolojik, mental ve fiziksel sorunlarla başa çıkabilmek için yaşam içinde karşılaşılabilecek olası olumsuz koşullara karşı stres yönetimini iyi uyguluyor olmak önemlidir. Stres kontrolünde kullanılabilecek en etkin yöntemler arasında en önemlileri; yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmekle birlikte günlük fizik aktiviteyi bir yaşam biçimi olarak uygulamak ve düzenli bir uyku alışkanlığı geliştirmek sayılabilir. Stres yönetimi adına, bireysel uygulamaların yanı sıra, gerekli olan hallerde, strese karşı mücadele açısından duygusal, davranışsal, bilişsel açıdan bir destek süreci olarak, konuyla ilgili uzmanlardan, psikolojik destek alınması da son derece yararlı olacaktır.