Sayfa Yükleniyor...
Su, vücudun yaklaşık olarak yüzde 70’ini oluşturan ve çok çeşitli metabolik süreçleri kontrol etme yeteneğine sahip temel bir unsurdur. Egzersiz esnasında vücut sıcaklığı ve kas kasılmaları ve birçok metabolik fonksiyon yeterli su tüketimi ile ilgilidir. Bununla birlikte, fiziksel dayanıklılığın daha uzun süre dayanmasını sağlayacak fizyolojik denge de, sporcunun su tüketimiyle ilişkilendirilmektedir.
Sportif aktiviteler süresince üst düzey metabolik dengeyi korumak için vücut ısısı kontrol altına alınmalıdır Bu süreçte terleme en önemli fizyolojik kontrol mekanizmasıdır. Böylece terleme sırasında önemli miktarda sıvı var kaybı meydana geleceğinden, vücudun ihtiyaç duyduğu kadar suyu yoksa dehidrasyon ( susuzluk) riski meydana gelecek ve bu olay da ciddi sistematik metabolizma sorunlarına neden olacaktır. Bu nedenle hidrasyon ( su tüketimi) egzersiz performansında büyük önem taşır.
İnsan vücudundaki termoregülasyon ( ısı kontrol) sistemi dehidratasyondan (susuzluk) etkilenebilir. Yapılan çok merkezli klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, su tüketimi yeterli olmayan sporcuların, daha az ısı toleransı gösterdiğini ve aynı zamanda düşük vücut sıcaklıklarının da, sporcularda, sportif performans açısından daha çabuk yorgunluk belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olduğunu vurgulanmaktadır.
Spor içecekleri karbonhidrat, elektrolitler, aroma ve bazen diğer vitaminler, mineraller vb. gibi bileşenlerdir. Karbonhidratlar, vücut, özellikle kasların kullanabileceği enerjiyi sağlar. Bu nedenle, karbonhidrat desteğinin sağlanması, sporcu performansı için bir faktör olduğu düşünülmektedir.
Spor içecekleri karbonhidrat desteği sağlamakla birlikte, elektrolit ( mineral) desteği açısından da sportif performansın korunmasında önemlidir. Spor içeceklerinin sodyum ve potasyum açısından zengin olması, sporcuların sportif aktivitelerinin metabolik anlamda desteklenmesi adına katkı verebilmesini sağlamaktadır.
Son yıllarda yapılan çalışmalar yeterli su tüketiminin sporcuların kilo kontrolu konusunda da önemli fonksiyonları olduğunu göstermektedir. Su tüketimi, suyun tokluk hissini artırabilmesi ve metabolik hızı geliştirmesi açısından, kilo kaybını desteklediğine dair çok sayıda yayının olması dikkat çekicidir. Bu yayınlarda, artan su alımının metabolizmayı artırarak kilo kontrolünü sağlayabilmek adına,günlük yakılan kalori miktarını artırabileceğini göstermektedir. Su tüketiminin zamanlaması da, bu açıdan önem taşımaktadır. Yemeklerden yarım saat önce su içmenin, iştah üzerinde baskılayıcı etki gösterdiği ve böylelikle sporcunun, yemek sırasında aşırı kalori alımından uzak durabileceği iddia edilmektedir.
Sportif çalışmalarda aşırı terleme ve günlük yaşam içinde, her gün nefes, ter, idrar ve bağırsak hareketlerinizle su kaybedildiği için, gün boyunca su almaya devam etmek sporcu sağlığı adına önem taşımaktadır. Sportif aktvitelerin yüksek performansla sürdürülebilmesi için, günde en az 3-4 litre su tüketimin gerekli olduğunu gözden uzak tutmadan, yeterli su tüketimine önem verilmesinin, hem sportif performans hem de sağlıklı yaşam adına son derece sağlıklı bir alışkanlık olduğu unutulmamalıdır.