2

Vegan Ve Vejeteryan Besleme


  • Oluşturulma Tarihi : 26.03.2022 08:28
  • Güncelleme Tarihi :

Son yıllarda sağlıklı bir beslenme yöntemi olarak bitki temelli bir diyet tarzına duyulan ilgi gittikçe artmaktadır. Bireysel sağlık adına tercih edilen vegan ve vejeteryan beslenme tarzını benimseyen bireyler aynı zamanda hayvanların endüstriyel sistemde kullanılmasına karşı olan çıkarak, bitki temelli bir diyet tarzının ekosistem dengesi üzerindeki olumlu rollerinin olacağını da öne sürmektedirler. Bu nedenle vegan veya vejeteryan beslenme tarzını benimseyen bireyler, bitki temelli beslenme sistemini yaşam felsefesi olarak kabul ederken, hayvansal hiçbir gıda tüketmemekle birlikte hayvanlardan elde edilen malzemeler, hayvanlar üzerinde test edilen ürünleri de kullanmamaktadırlar.

Her ikisi de bitki temelli beslenme tarzı da olsa vegan ve vejeteryan beslenme arasında bazı farklılıklar da bulunmaktadır. Her iki beslenme tarzında da hiçbir tür et türü (sığır eti, tavuk, balık eti). tüketilmemesine karşın vegan beslenme tarzını tercih edenler süt ürünleri, bal gibi diğer hayvan kaynaklı yiyecekleri de tüketmezler. Kendilerini vegan olarak değerlendiren kişiler, deri, kürk, yün veya kozmetik ürünler veya hayvansal kaynaklı içerikli parfümler dâhil olmak üzere hayvanlardan veya hayvanlardan yapılan gıda dışı ürünleri kullanmaktan da kaçınırlar.

Bazı araştırmalara göre vegan beslenmenin yaşam sağlığına çeşitli faydaları olabildiği gibi çevresel ekosistem için de faydalı olabileceğini göstermektedir. Dolayısıyla bireysel sağlık ve ekosistem dengesinin korunmasına olumlu katkı sağladığı iddia edilen bitkisel tabanlı beslenme ile ilgili tüm bu bilimsel araştırma çalışmalarının yakından takip edilmesi sağlıklı yaşam ve dünyanın ekolojik dengesi açısından yeni gelişmelere açık bir konu olarak dikkat çekmektedir.

Ekosistemi korumak adına hayvansal kaynaklı beslenmenin yol açabileceği olası zararlar göz önüne alındığında vegan/vejeteryan beslenmeyi tercih edenlerin sayısı her geçen gün artmakta olduğu gözlemlenmektedir. Bitki temelli bir diyet tarzının yaşam sağlığı üzerindeki etkilerini konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, bu tarz bir beslenme alışkanlığı olan bireylerin birçok kronik hastalığa karşı daha dirençli olduğu ve kilo kontrolü konusunda çok daha başarılı oldukları vurgulanmaktadır. Ve bitkisel temelli beslenmenin bağışıklık sistemi işlevine de olumlu katkıda bulunduğu için, bu tarz beslenen bireylerin virüs, bakteri ve benzeri hastalıklardan daha az etkilendikleri düşünülmektedir.

Sonuç olarak farklı çalışmalarda da belirtildiği gibi dünya genelinde vegan beslenme tarzını benimseyenlerin sayısı her geçen gün artmakta ve bu tür beslenme planlamasını tercih eden bireyler, bu beslenme tarzıyla kendi bireysel yaşam felsefelerini de hayata geçirebilmeyi hedeflemektedirler. Vegan/vejeteryan beslenmenin sağlıklı yaşam adına içerdiği tüm avantajlar düşünüldüğünde bitkisel beslenme tarzı konusunda bilimsel farkındalığın daha da artması gerekmektedir. Ayrıca bu tarz bir beslenme kültürünün bilinçli bir şekilde yaygınlaşması için, bu konudaki bilgi birikiminin artırılması ve bu güncel bilgilerin etkin iletişim yöntemleriyle paylaşılması önem taşımaktadır.

Vegan Ve Vejeteryan Besleme
Doç. Dr. Onur Oral
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Onur Oral