2

Yaşam Boyu Sağlık


  • Oluşturulma Tarihi : 30.04.2022 07:08
  • Güncelleme Tarihi :

Tıp ve teknolojik alanlardaki gelişmelerin hayat koşullarını geçmişe göre daha da kolaylaştırması nedeniyle tüm dünyada ortalama yaşam süresinin artmaktadır. Önceki nesillerden daha uzun bir yaşam süresi mümkün olmakla birlikte bilim dünyasının şu an üzerinde çalıştığıen önemli konulardan birisi de ama artmış olan yaşam süresinin olabildiğince sağlıklı olarak sürmesini sağlayabilmektir.

Yaşam boyu sağlıklı yaşam koşullarının korunabilmesi ve sürdürülebilmesi, uzun ve sağlıklı bir yaşamın temeli olarak düşünülmektedir. Sağlıklı bir yaşam içinde görülmesi olası olan önlenebilir sağlık sorunlarının nedenlerini iyi anlamak ve bireylerin tüm hayatları boyunca daha sağlıklı ve daha aktif olmalarına yardımcı olmak için birçok sağlıklı yaşam önerisinden bahsetmek mümkün olsa da, sağlıklı, dengeli beslenme ve düzenli bir fiziksel aktivite alışkanlığının sağlanması, en önemli faktörlerin başında gelmektedir.

Bilim dünyasının, sağlıklı yaşam sürecinde “Akdeniz Diyetinin” olumlu katkılar sağlayabileceği konusunda yaygın bir fikir birlikteliğinde olması son derece dikkat çekicidir. Ülkemizde de oldukça yaygın bir beslenme tarzı olan Akdeniz diyeti, Türkiye, Yunanistan, İtalya, Fransa ve Akdeniz'e kıyısı olan diğer ülkelerin bu geleneksel beslenme tarzında yoğun olarak tüketilen tekli doymamış yağ olan zeytinyağınınkan kolesterolünü dengeleyen/düşüren özelliği kardiovasküler (kalp ve damar sistemi) üzerinde son derece önemli katkılar sağladığı birçok klinik çalışmada gösterilmektedir.

Ayrıca Akdeniz diyetinde yaygın olan tüketilen çilek, mandalina, domates. kayısı, kiraz, hurma, incir, greyfurt, üzüm, portakal, nar gibi meyveler; lahana, pırasa, limon,enginar, pancar, brokoli, lahana, havuç, kereviz, salatalık, patlıcan, marul, mantar, bamya, soğan gibi sebzeler de bu geleneksel beslenme tarzını vitamin ve mineral açısından çok zengin bir hale getirmektedir.

Yine Akdeniz mutfağında yaygın tüketilen bir besin grubu olan balığın da omega-3 yağ asitleri açısından zengin olması ve çoklu doymamış yağ içermesinin de sağlıklı beslenme adına önemli etkileri olduğu bilinmektedir. Akdeniz diyetinin yaşam boyu sağlık üzerindekiolumlu etkilerini konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, Omega-3 yağ asitleri ayrıca trigliseritleri (kanda yağları) düşürmeye, damar sağlığı açısından kandaki pıhtılaşmayı azaltması nedeniyle, ileri yaşlarda görülebilecek olan felç ve kalp yetmezliği riskini azaltmaya yardımcı olduğu vurgulanmaktadır

Yaşam boyu sağlık konusunda doğal, dengeli beslenmeyle birlikte düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının da kazanılması oldukça önem taşımaktadır. Düzenli egzersiz alışkanlığınınmetabolik ve hormonal dengenin korunmasıyla birlikte birçok kronik hastalığı engellediği de gösterilmiştir. Özellikle fiziksel aktivite açısından yetersiz bir yaşam tarzının, ileri yaşlarda görülebilecek birçok sağlık problemine yol açan koşulların gelişmesinde en önemli risk faktörlerinden biri olduğu düşünülmektedir. Çocuk yaşlardan başlayan düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının, bireyin gençlik ve sonraki yıllarındaki yaşam sağlığı üzerinde çok olumlu bir etki yaratacak olması büyük önem taşımaktadır.

Yaşam Boyu Sağlık
Doç. Dr. Onur Oral
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Onur Oral