Yaşam Boyu Sağlık ve Fiziksel Aktivite


  • Oluşturulma Tarihi : 19.09.2020 07:09
  • Güncelleme Tarihi :
Yaşam Boyu Sağlık ve Fiziksel Aktivite yazının resmi

Sağlık, kaliteli yaşamın olmazsa olmaz koşulu olarak kabul edildiğine göre, yaşam boyu sağlığı korumak için dengeli beslenme ve fiziksel aktivite çok büyük önem taşımaktadır. Fakat özellikle son 15-20 yıl içinde, teknolojik alanda ve bilişim sektöründe yaşanan hızlı gelişmeler, her ne kadar yaşamı kolaylaştırsa da uzun vadede; günlük aktivite yoğunluğunu azaltarak, inaktif bireylerin sayısını arttırmakta ve sağlığı olumsuz yönde etkilemektedir. İnaktivite yani hareketsiz yaşam, günlük alışverişini bile bilgisayar başında sanal marketlerden gerçekleştiren modern dünya için en önemli problemlerin başında yer almaktadır. Ve aynı zamanda, giderek daha az mesafeler boyunca yürüyen, ev dışı aktivitelere daha az katılmaya başlayan kitleler, sedanter (hareketsiz) yaşama doğru sürüklenerek inaktif bir yaşam tarzı; alışkanlık haline gelmektedir. Hareketsiz yaşam alışkanlığı, hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edildiği için, tüm ülkeler hareketli bir yaşamı yaygınlaştırma ve spora kitlesel katılımları sağlamak toplumsal planlamalar geliştirmeye gayret göstermektedir.
Modern yaşam tarzı ve sosyo-kültürel yapıdaki değişim insanlığı fiziksel aktiviteye daha az gereksinim duyar hale getirdiği için, günlük hareket eksikliğine bağlı olarak gelişen, koroner arter hastalıkları, hipertansiyon, obezite, tip II diyabet, bazı kanser tipleri, depresyon ve osteoporoz gibi kronik hastalıkların sıklığı giderek artmaktadır. Günlük yaşamada fiziksel hareketsizliği maalesef orta ve ileri yaşlardaki sağlık koşullarını olumsuz etkilediği gibi ama aynı zamanda, yaşam kalitesinin bozulmasında da önemli rol oynamaktadır.
Son yıllarda yapılan çok merkezli araştırmalarda, günlük yaşam içeresinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanan fiziksel aktivitenin kronik hastalıları önleme ve tedavisinde başarılı bir yöntem olduğu vurgulanmaktadır.
Bireylerin orta ve erişkin yaşlarda, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığını kazanmaları için, çocukluk çağından itibaren düzenli aktivite alışkanlığı kazandırmak, egzersizi günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline getirmek ve en azından her birey için günlük bedensel aktivite miktarını arttırmak büyük önem taşımaktadır. Çocukluk çağında ve öğrencilik yıllarında kişilerin hayatında fiziksel aktivitenin alışkanlık haline getirilmesi ileriki yıllarda daha sağlıklı bir yaşamın temellerini oluşturacaktır. Bu anlamda öğrencilerin sağlıklı yaşam ve fiziksel aktivite boyutlarını bilmesi ve uygulaması, ileriki yaşlarda sahip olacağı yaşam kalitesi açısından onlara büyük avantaj sağlayacaktır.
Eğitim sürecinin en üst basamağı olan üniversiteler de sağlıklı yaşam için fiziksel aktivite alışkanlığının kazanılması için önem taşır. Üniversitelerin amacı eğitim ve öğretim yoluyla gençlerin gelişimine ve yaşam kalitesini yükseltmeye katkıda bulunmakla birlikte, gençlere spor sevgisi ve alışkanlığını kazandırma yolunda önemli misyonlar üstlenmektedir. Böylelikle bireylerin, orta ve ileri yaşlarda spor alışkanlığını sürdürerek, daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri mümkün olacaktır.

 

Yaşam Boyu Sağlık ve Fiziksel Aktivite
Doç. Dr. Onur Oral
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Onur Oral