2

Yaşam Boyu Spor Ve Sağlıklı Yaşam İlişkisi


  • Oluşturulma Tarihi : 11.06.2022 06:44
  • Güncelleme Tarihi :

Yaşam boyu spor alışkanlığının daha sağlıklı ve daha uzun bir yaşam ile ilişkili olduğunu gösteren bilimsel çalışmaların ışığında, sağlığın korunması ve kronik hastalıların önlenebilmesinde düzenli egzersiz alışkanlığının olumlu katkılar sağladığı bilinmektedir. Yapılan egzersizin olumlu metabolik katkılarının gözlemlenebilmesi için, egzersiz planlamasının da bilimsel bir yaklaşımla belirlenmesi önem taşımaktadır. Örneğin dayanıklılık egzersizlerin, kardiyovasküler sistem (kalp ve damar sistemi) ve psikolojik yapı üzerindeki olumlu etkilerin olduğu öngörülmekle birlikte birçok kronik hastalığın önlem ve tedavisinde son derece başarılı sonuçların alınmasına da neden olmaktadır

Yaşam boyu spor alışkanlığı sağlıklı yaşamın “olmazsa olmaz” koşulu olarak kabul edilse de yaşamı kolaylaştıran birçok teknolojik gelişme, uzun vadede fiziksel aktivite adına “inaktif” birey sayısını arttırmakta ve yaşam sağlığını olumsuz etkilemektedir. Tüm dünyada hızla yayılan inaktivite yani hareketsiz yaşam tarzı, günlük alışverişini bile bilgisayar ekranı karşısında, sanal marketlerden gerçekleştiren günümüz toplumları için en önemli problemlerin başında yer almaktadır. Bu nedenle, çocukluk çağından itibaren düzenli aktivite alışkanlığının kazanılması, egzersizin günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline getirilmesi ve günlük bedensel aktivite miktarının arttırılmasıyla fizyolojik sağlığın korunması, ileride karşılaşabilecek olan sağlık tehditlerinin azaltılması adına oldukça büyük öneme sahiptir.

Hareketsiz yaşam tarzı ve sosyo-kültürel yapıdaki bu değişim insanlığı fiziksel aktiviteye daha az gereksinim duyar hale getirmesi üzerinde düşünülmesi gereken ve sağlıklı yaşam adına oldukça olumsuz bir gelişme olarak değerlendirilmektedir. Hareketsiz yaşam tarzının, yaşam sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, sedanter (hareketsiz)yaşam alışkanlığının, koroner arter hastalıkları (kalp, damar hastalıkları), hipertansiyon (yüksek tansiyon), obezite, tip II diyabet (şeker hastalığı), depresyon, bazı kanser türleri, osteoporoz (kemik erimesi)gibi kronik hastalıkların gelişiminde bir risk faktörü olduğu vurgulanmaktadır.

Yaşam boyu spor alışkanlığı sadece fiziksel sağlığı değil ama aynı zamanda psikolojik sağlık açısından da son derece önem taşımaktadır. Yapılan birçok bilimsel araştırmada, yaşam boyu düzenli egzersiz alışkanlığının, genel sağlığı ve duygu durumunu iyileştirmesi nedeniyle günlük yaşam stresiyle mücadele konusunda oldukça etkin bir tedavi sağladığına dair önemli bulgular saptanmıştır. Bilindiği gibi, egzersizin stresi azaltan etkileri, fiziksel aktiviteyle birlikte salgılanan serotonin, dopamin ve endorfin gibi hormonlarının kan seviyelerindeki artışa bağlı olarak, ortaya çıkmaktadır. Ve bütün bunlara ek olarak, düzenli egzersiz alışkanlığının, bağışıklık sistemini destekleyerek vücudu hastalık yapıcı etkilerine(çeşitli enfeksiyonlar, bakteriler, virüslere vb.)karşı güçlü bir sistemik direnç (savunma)sağladığı birçok klinik araştırmada gösterilmektedir.

Düzenli egzersiz alışkanlığını kazandıracağı metabolik ve fizyolojik olumlu katkıların, egzersizin yoğunluğu, süresi ve egzersiz sıklığı gibi çeşitli faktörlerin de uygun dinlenme süresi ile ilgili olduğu gözden uzak tutulmamalıdır. Bu nedenle, günlük fiziksel egzersiz ve aktiviteleri önerildiği şekilde ve bireysel egzersiz planlamalara uygun olarak yapılması da ayrıca önem taşımaktadır.

Yaşam Boyu Spor Ve Sağlıklı Yaşam İlişkisi
Doç. Dr. Onur Oral
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Onur Oral