Sayfa Yükleniyor...
Çocuklarda beyin gelişimi gebelikde anne karnında başlamakta ve 20’li yaşlara kadar devam etmektedir. Beyin ve zeka gelişimi, anne ve babadan alınan genetik özelliklerin yanı sıra çocuklarımızın gebelik süreci ve sonrasındaki yaşamlarındakarşılaştıkları çevresel faktörlerinde etkisi ile şekillenmektedir. Bu çevresel faktörler arasında uzun soluklu sağlık sorunlarının varlığı, düzensiz uyku, ekran zamanının uzun olması, kapalı aile yapısı ve düzensiz beslenme beyin ve zeka gelişimine olumsuz etki etmektedir.
Düzenli ve sağlıklı beslenmenin beyin fonksiyonlarını artırdığı ve algıyı açtığı binlerce yıldır bilinmektedir. Ancak son yıllarda beslenme içeriklerinin özellikle uzun raf ömürlü, hazır gıdalardan oluşması, ev yapımı organik ürünlerin yeterince tüketilmemesi, sebze ve proteinden fakir karbonhidrata dayalı beslenme modelinin benimsenmesi beyin performansını olumsuz etkilemektedir.
Çocuklarımızın doğumundan 6.aylarını doldurana kadar, mucizevi beslenme modeli olan anne sütü, bebeklerimizin bütün ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Ancak 6. aydan sonra anne sütüne ek gıdalara geçilmektedir. 6. ay ve sonraki dönemde yapılan yanlış gıda seçimleri çocuklarımızın genel sağlık koşulları ile birlikte beyin fonksiyonlarını da bozabilmektedir.
Özellikle balık, yumurta, kara buğday, mısır ve pirinç unu, sebzeler, yeterince meyve ve protein içeriği yüksek kırmızı etin dengeli olarak, çocuklarımızın ihtiyacı kadar tüketilmesi gerekmektedir. Fast food ürünler, uzun raf ömürlü hazır gıdalar veçoğunluğu karbonhidratlardan oluşan beslenme modeli genel sağlığımızı olduğu gibi beyin performansımızı da bozmaktadır.
Ebeveynler olarak bizlerin yaptığı beslenme hataları çocuklarımızın gelecek hayatlarında kalıcı sorunlara neden olabilmektedir. Çocuklarımız için her şeyin en iyisini yapmaya çalışırken, onların en doğal hakkı olan sağlıklı beslenmeden ödün vermemeliyiz.