Sayfa Yükleniyor...
Selamlar sevgili İlkses okurları, popülaritesini sürekli artıran kripto para birimi olan Bitcoine bende kayıtsız kalamadım, kalamazdım. Bu hafta kripto paraların en tanınanı Bitcoini yazdım.
Bitcoin ilk merkezi olmayan dijital para birimidir. 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından kurulan Bitcoin, para transferlerinde herhangi bir merkez bankasına ya da aracı kuruma ihtiyaç duymuyor. Her şey alıcı ve satıcı arasında gerçekleşiyor. İnanması güç ama en az bankalar kadar güvenli bir sistem. Blockchain (blok zinciri) dediğimiz , Bitcoin ile hayatımıza giren şeffaf kayıtlar sayesinde hesaplarda uyuşmazlık olması gibi bir durum söz konusu değil, kayıtları silmek gibi bir durumda mümkün değil. (İlerideki haftalarda endüstri 4.0 başlığı altında Blockchain teknolojisine ayrıntılı bir şekilde değineceğim.)
Küreselleşen dünya da devletlerin para üzerinde ki otoritesi kalkabilir bu da (eğer gerçekleşirse) dijital para ile gerçekleşecektir. Şimdi Bitcoinin zaman içerisindeki gelişimini inceleyelim. İlk çıktığında 0.03 dolar iken 2017nin Kasım ayının son haftasında yani bu hafta 1 Bitcoin 9 bin708 dolar civarında seyrediyor. 2010 yılında 10 bin Bitcoin karşılığında 2 pizza alan bir genç var. Dünyanın en pahalı pizzasını yemiş. 1 Ocak 2017 de 1 Bitcoin yaklaşık 1011 dolar iken henüz bir yıl dolmadan bu rakamın 10 katını zaman zaman geçti bile. Bitcoin şimdiye kadar boğa grafiği olarak adlandırdığımız devamlı yükselen bir seyir izledi, ancak nereye kadar böyle gideceği biraz muamma. Fiyatını arz talep ilişkisinin belirlediği Bitcoin borsası ayı grafiğine geçerse bu yatırımcılar için ciddi kayıplar anlamını taşıyacaktır. Ayrıca 1 Bitcoinin yaklaşık 38 bin tl olduğunu düşünürsek %5 lik bir değer kaybının bile ciddi rakamlara tekabül edeceği unutulmaması gereken önemli bir ayrıntıdır. Bitcoin borsasının çok oynak bir piyasa olduğunu hatırlatmamızda da yarar var. Küçük yatırımcının şimdilik uzak durması ya da profesyonel destek alması tavsiyesiyle, en değerlisi Bitcoin olan kripto paraları anlamalı, kullanmalı, yaşamımızın bir parçası haline getirmek durumunda olduğumuzu düşünüyorum. Bitcoin yüzlerce kripto paradan sadece bir tanesi, en değerlisi, en popüleri. Dijital bir dünya, dijital olmayan paralarla sürdürülemez. Öngörüm kağıt ve metal paraların zamanla ortadan kalkacağı, banka kartlarının orta vadede ihtiyaçlarımızı karşılarken, uzun vadede bankaların Blockchain teknolojisi ve kripto paralara olan uyumu ile kağıt ve metal paranın tamamen ortadan kalkacağı doğrultusundadır. Cebimizde metal ve kağıt nesneler taşımamız size de çok anlamsız gelmiyor mu? Kağıt ve metal para giderek önemini kaybediyor, kripto paralar ise bunun son adımı olabilir. Muhtemelen çok yakında ülkeler kendi kripto paralarını üreterek ev, araba, market alışverişi, spor salonu ücretleri gibi aklımıza gelebilecek bütün harcamaları bu kripto paralar ile yapılabilecek hale getirecektir. Türkiye de şu an Bitcoin ile ödeme yapabileceğiniz onlarca firma var. Bunlar arasında uçak bileti acentesi de var, kitap satanı da var, restoranlarda var. Her geçen gün alışveriş alternatifleri de artacaktır. 2008 de yaşanılan global ekonomik kriz çok şey götürdü ancak bankacılık sisteminde belki de 21.yüzyılın en önemli yeniliğinin kapısını da araladı. Bitcoin bu yeniliğin sadece görünen yüzü.
Bakalım kendi kripto paramızı ne zaman üreteceğiz. Eski Cumhurbaşkanımız Cemal Gürsel ürettiğimiz ilk yerli arabamız olan Devrimin benzini bitince söylediği o tarihi söz geliyor aklıma; Batı kafasıyla otomobil yaptık, doğu kafasıyla benzin koymayı unuttuk. Aman bu sefer dikkat!
Bilgiyle kalın.