2

Doğu Akdeniz'deki Çıkarlarımız ve Libya Süreci


  • Oluşturulma Tarihi : 11.01.2020 07:02
  • Güncelleme Tarihi :

Türkiye bir süre önce Doğu Akdeniz’de, çıkarları doğrultusunda Libya ile bir anlaşma yaptı. Bu anlaşma uluslararası camiada Türkiye’nin hakkını gasp etmek isteyen ülkeler başta olmak üzere büyük ses getirdi. Şimdi öncelikle daha iyi anlaşılması için Doğu Akdeniz’de neler oluyor, Türkiye Libya ile neden bir anlaşma yapma gereksinimi duydu ona bakalım;
Doğu Akdeniz’de petrol ve doğal gaz rezervleri  olduğu artık herkesçe bilinen bir gerçek. Bu kaynağı, uluslararası hukuka uygun olarak, bölge ülkeleri aralarında anlaşarak, paylaşmak zorunda. Bölge ülkelerinden İsrail, Güney Kıbrıs, Mısır ve Yunanistan başta olmak üzere aralarında anlaşıp Doğu Akdeniz’de zengin enerji kaynakları  ararlarken, Kuzey Kıbrıs’ı uluslararası tanınırlığı olmadığı bahanesiyle (Türkiye dışında herhangi bir ülke tanımıyor), Türkiye’yi de Yunan adalarının kıta sahanlığını gerekçe göstererek, masanın dışında tutma gayreti içerisindeler. Buna, Doğu Akdeniz’de en fazla kara sınırı bulunan ülke olan Türkiye, Libya ile bir mutabakat imzalayarak cevap verdi. Buna göre Libya kıta sahanlığı ile Türkiye kıta sahanlığı birleştirildi. Türkiye bu hamle ile Doğu Akdeniz’de, Libya ile arasına görünmez bir set çekti. Anlaşma sayesinde bölgede Türkiye’nin onayı olmadan bir anlaşmanın yapılamayacağı herkesçe anlaşıldı.
Bu gelişme sonrasında uluslararası toplumların meşru olarak tanıdıkları Libya hükümetine karşı Libya’da yıllardır meşru hükümet ile savaşan Hafter milislerine verilen destek, bölge ülkelerince artırıldı. Türkiye’nin anlaşma yaptığı meşru hükümet düşerse, yerine gelecek piyon hükümet anlaşmadan vazgeçip Doğu Akdeniz’de ülkemiz çıkarlarına zarar verebilecektir. Hafter komutasında, Libya’da darbe yapmaya çalışan illegal topluluğun saldırıları şiddetlenince, Libya’daki legal, meşru hükümetin talebiyle Türkiye Libya’ya asker göndermeye başladı.
Sürecin devamında ise, geçtiğimiz günlerde tamamlanan Türk Akım Boru Hattı açılışı için Türkiye’ye gelen Rusya Devlet Başkanı Putin ve ekibiyle yapılan toplantı neticesinde, Libya’da ateşkes çağrısı gündeme geldi. Hafter milislerinin en önemli destekçisi Rusya ile meşru hükümetin en önemli destekçisi Türkiye, Libya’da ateşkes istiyorlar. Taraflar kabul ederlerse Libya’da barış sürecine geçilecek ancak şimdilik Libya’da güç dengesi tek merkezde değil.
Görünen o ki Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki çıkarları Libya ile kesişmektedir. Hatta biraz iddialı olacak ama Libya’yı savunmak bu saatten sonra Türkiye’yi savunmaktır. Çünkü Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi saf dışı bırakmak isteyen ülkeler Libya üzerinden bunu yapmaya çalışacaklardır ve çalışıyorlar. Ancak Türkiye eski Türkiye değil. Bölge de sürekli etkililiğini ve etkinliğini artıran bir Türkiye var. Türkiye’nin güvenliği 100 yılı aşkın süre sonra yine Libya’dan geçmektedir. Osmanlı Devleti’nin yüzyıllarca yönettiği Doğu Akdeniz’de Osmanlı’nın torunları fazlasını değil haklarını arıyorlar. Ya biz gideceğiz, ya da onlar gelecek. Ya biz gideceğiz ya onlar gelecek.
İyi haftalar.
Bilgiyle kalın.

 

Doğu Akdeniz'deki Çıkarlarımız ve Libya Süreci
Düzgün Yalçınkaya
Yazarımız Kim ?

Düzgün Yalçınkaya