2

Ekonomik Durgunluk İlk Evlenme Yaşını Artırıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 07.03.2020 06:03
  • Güncelleme Tarihi :

Ülkemiz bir süredir ekonomik bir durgunluğun içerisinde. Bu durgunluğu işsizlik rakamlarıyla, kişi başına düşen milli gelirle, enflasyonla,  daralan sektörlerle desteklememiz mümkün.
Bu hafta ekonomik durgunluğun topluma yansımasındaki şiddet kaybının arkasındaki bazı nedenlerden bahsedeceğim.
Türkiye de hali hazırda iş aramayan ancak çalışmaya hazır olan, iş arayan çalışmaya hazır olan, iş arasam da bulamam diyerek iş aramaktan umudunu kesenlerin toplam sayısı yaklaşık 7 milyon. Bu insanların büyük bir bölümü 30 yaşının altında. TÜİK verilerini de incelediğimizde 15 – 24 yaş arası genç işsizlik, genel işsizlik oranından bir hayli yüksek.
Bu yüksek işsizlik tabanında evlenmek bir hayli zor olabiliyor. Bugün en sıradan düğün için tarafların gözden çıkarmaları gereken miktar 100 bin TL. Yüksek öğrenimini yeni bitirmiş, ilgili kamu kurumlarına yaklaşık 30 bin lira öğrenim kredisi borcu olan gençler, birde iş bulamazlarken 100 bin TL daha ödeyip evlenmeyi göze alamıyorlar.
Ekonomik durgunluk ilk evlenme yaşını artırıyor.
TÜİK verileri de bu tespiti destekliyor.
Ülkemizde her geçen yıl ilk evlilik yaşı kadınlar ve erkeklerde ayrı ayrı yükseliyor. TÜİK verilerine göre 2001 yılında kadınlarda ilk evlilik yaşı 22.7, 2009 yılında 23.5, 2019 yılında ise bu ortalama 25’e yükselmiş. Erkekler de 2001 yılında ilk evlenme yaşı 26 iken, 2009 yılında 26.8, 2019 yılında 27.9 ortalamalarında.
TÜİK verilerini tabana indirip toplumda gözlemlediğimde artan maliyetler, işsizlik ve belirsizliklerden ötürü gençlerin evlilik konusunda erteleyici tavır takındığını görüyorum.
Bu tavrın şöyle de bir etkisini görüyorum ki; eğer evlilik yaşı 2001 düzeylerinde olsaydı, ülkemizdeki ekonomik durgunluğun topluma yansıması daha şiddetli olurdu. 25, 26, 30 yaşlarında işi olmayan gençler,  anne babalarıyla değil de eşleri ile ayrı bir evde oturuyor olsaydı, mümkün değil maliyetlerin altından kalkamazlardı. Ev kirası, faturalar, temel tüketim harcamaları, görülmez giderler,  işi olmayan gençlerin altından kalkamayacakları giderler olacaktı. Toplum bu yüzden ekonomik durgunluğu asıl şiddetinde hissedemiyor, hissetmiyor.  Ekonomik kriz yok diyenler, ilk evlenme yaş ortalaması 2 yaş aşağı inse görürlerdi kriz var mı, yok mu?
Uzun lafın kısası, plansızlığın planlandığı güzel ülkemin aile yapısının yarını tehlikede.
Yarınların bugünlerden iyi olacağı, ekonomik durgunluk yok diyenlere katılacağımız günlere.
Bilgiyle kalın.
 

Ekonomik Durgunluk İlk Evlenme Yaşını Artırıyor
Düzgün Yalçınkaya
Yazarımız Kim ?

Düzgün Yalçınkaya