2

İşsizler Şehri: Türkiye'nin En Kalabalık İkinci Şehri


  • Oluşturulma Tarihi : 15.02.2020 11:25
  • Güncelleme Tarihi :

Türkiye İstatistik Kurumu 10 Şubat Pazartesi günü 2019 Kasım ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Rakamlara bir göz atmadan önce TÜİK’in işsiz tanımını bir hatırlayalım.
Son dört hafta içerisinde iş bulma kanallarından birine başvurmuş, en fazla 2 hafta içinde iş başı yapabilecek,  herhangi bir işletme ya da işyeri ile bağı olmayan kişiler TÜİK raporlarında işsiz olarak yer alır.
Son açıklanan rakamlara göre, 15 yaş ve daha yukarı yaşta olup, son 4 hafta içerisinde iş bulma kanallarından en az birine başvuran ve 2 hafta içerisinde çalışmaya hazır işsiz sayısı 4 milyon 308 bin kişi oldu. Toplam işgücünün 32 milyon 407 bin kişi olduğu ve toplam işgücünün içerisindeki resmi işsiz tanımına uyanların oranı %13,3 oldu. İşsizlik oranı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %1 artış kaydederken çalışanların sektörel dağılımında ki en önemli kaybın ise inşaat sektöründe olduğu gözlemlendi.
Şimdi yine TÜİK verileri ile geniş tabanlı işsizlik rakamlarına bakalım. Tüik verilerine göre Türkiye de son dört haftadan daha uzun süredir iş arayan, iş aramayıp çalışmaya hazır olan, iş bulma ümidi olmayanların toplam sayısı 2 milyon 941 bin kişi. Türkiye de sadece 715 bin kişi iş aramaktan ümidini kesmiş durumda. (Verilerin tamamı ilgili TÜİK istatistiklerinden alınıp derlenmiştir.)
Bu verilerden hareketle geniş tabanlı işsizlerin yani TÜİK tanımına uyan işsizler ve iş aramayıp çalışmaya hazır olanların toplam sayısı 6 milyon 625 bin kişi.
Türkiye de geniş tabanlı işsizleri bir şehir de toplasak Türkiye’nin İstanbul’dan sonra en kalabalık şehri oluyor. Yani Türkiye’nin en kalabalık ikinci şehri: İşsizler şehri.  Ayrıca Türkiye de ki geniş tabanlı işsiz sayısı İskandinav ülkelerinden Norveç(yaklaşık  5 milyon 324 bin), Danimarka (Yakşalık 5 milyon 806 bin), Finlandiya (yaklaşık 5 milyon 522 bin) gibi ülkelerin ayrı ayrı toplam nüfuslarından daha yüksek.
Türkiye de yapısal bir işsizlik olduğu, genç nüfusta iyiden iyiye kendisini hissettirdiğini, yapısal işsizliğe yapısal çözümler bulunması gerektiğini bilmeyen yok. Yapmamız gereken iyi bir planlamayla orta ve uzun vade de çözümler üretmekten geçiyor. Türkiye’nin arz ve talep deseninde ki uyuşmazlığı ortadan kaldıracak adımlar atması yine orta vade de en etkin çözümlerden.
Ortadoğu da ki bir ülke olmamız yani jeopolitik riskler, bir süredir stabilizasyonun sağlanmasına rağmen kurlarda beklenen sert hareketler, Merkez Bankası’nın enflasyona oranla reel olarak eksi faiz vermesi, durağanlığın, dolayısıyla işsizlik oranlarının bir süre daha başımızı ağrıtacağı gerçeği ile bizi karşı karşıya bırakıyor. Efektif talep yetersizliğinin, yani arz ve talep arasında ki dengenin sağlanabilmesi için işsizliğin en azından tek haneye inmesi, toplam talebin canlandırılması gerekmektedir. Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip Dünya’nın en dinamik ülkelerinden birisiyiz ancak o genç ve dinamik nüfus evde yaşlanmayı bekliyor.
İyi haftalar,
Bilgiyle kalın.

İşsizler Şehri: Türkiye'nin En Kalabalık İkinci Şehri
Düzgün Yalçınkaya
Yazarımız Kim ?

Düzgün Yalçınkaya