2

İzmir’in Türevi Mersin


  • Oluşturulma Tarihi : 03.03.2018 06:52
  • Güncelleme Tarihi :

Selamlar sevgili İlkses okurları. Geçtiğimiz hafta sonu ülkemizin tantuni merkezi Mersin’deydim. 2 gün boyunca Mersin’i ve Mersin insanını tanımaya çalıştım.

İlk önce 2 gün gibi bir sürenin Mersin için yeterli bir süre olmadığını, Mersin’e giderseniz en az 4 gün kalmanız tavsiyesi ile başlıyorum. Mersin bir İzmirlinin çok rahat yaşayabileceği bir şehir. Deniz şehri olmasıyla, insanlarının İzmir insanına benzemesiyle, modern bir şehir oluşuyla İzmir’in türevi bir şehir. Akdeniz bölgesinde Adana ve Antalya’nın arasında, lezzeti, tarihi ve harika plajlarıyla, denize girmek için yazın, şehri ve insanları keşfedebilmek için kışın ya da ilkbaharda gidilesi bir kent Mersin.

Mersin de havalimanı olmaması nedeniyle ulaşımı Adana’dan sağladığımız Mersin’de gözüme ilk çarpan maalesef yol boyunca yeni yapılan yüksek binalardı. Bunlar 10 – 15 katlı çok verimli topraklar üzerine kurulu betonlardı. O güzel portakal bahçelerinin bitişiğinde gördüğüm bu manzara beni üzdü. Erdemli gibi bir tatil beldesinde bile bu yapılarla çokça karşılaştım.

Şehre girerken gözüme çarpan betonlar dışında, Mersin mükemmel bir şehir. Tantunisiyle, kerebiçiyle, ciğeriyle, cezeryesiyle hepsinden daha önemlisi sıcacık insanlarıyla, hayat sevincinizi artırabilecek bir şehir.

Peki Mersinde ne yapılır? Nerelere gidilir? En önemlisi de ne yenir diye sorarsanız;

Sabah güne ciğer yiyerek başlayabilir, sonrasında sahilde bir yürüyüş yaparak marinaya gidip bir şeyler içebilir, daha sonra da Mersinde görülmesi gereken yerleri görmeye gidebilirsiniz. Şubat ayında denize giren insanlar gördüm. Biraz çılgınsanız denize de girebilirsiniz. En azından buna Mersin’de karar verebilmeniz adına çantanıza bir mayo atabilirsiniz.

Cennet Cehennem, Kız Kulesi, Astım Mağarası, Kanlıdivane, Narlıkuyu bizim gittiğimiz yerlerdi. Aynalıgöl Mağarası, Mamure Kalesi, Ilısu Şelalesi önerilen ancak bizim gidemediğimiz yerler oldu. Fırsat buldukça tantuni yiyerek, bol bol yürüyerek, sıcakkanlı Mersin insanıyla 2 günümüzü geçirdik.

Mersin ekonomisine baktığımızda ise karşımıza ülke ortalamalarına oranla fena rakamlar çıkmıyor. Mersin 1.8 milyon nüfusu ve 13 ilçesi olan bir şehir. Nüfus yoğunluğu bakımından ülkemizde 11.sırada yer alıyor. İhracat rakamlarına baktığımızda ise Mersin 2017 yılında yaklaşık 1.53 milyar dolar ihracat yapmış ve en fazla ihracat yapan 14. Şehrimiz konumunda. Turizm gelirlerini artırılabilecek potansiyelde olan Mersin, Antalya ya komşu olması sebebiyle potansiyelini tam açığa çıkaramayan bir şehrimiz. Ülke olarak ticaret hacmimizi artırmaya çalıştığımız ve buna ihtiyacı olan da bir ülke olarak Mersin’e de daha fazla görev düşüyor. Bu tarımla olur, sanayi ile olur, bacasız sanayi dediğimiz turizm ile de olur. Her açıdan gelişmeye açık bir şehir olan Mersin’e ve Mersin insanına sevgiler, saygılar.

Bilgiyle kalın.

İzmir’in Türevi Mersin
Düzgün Yalçınkaya
Yazarımız Kim ?

Düzgün Yalçınkaya