Yazılım alanında ilk atılımı yapan Sümerler, çivi yazısı diye bildiğimiz yazı şeklî ile insanlığa eğitsel, kültürel, sanatsal ekonomik ve sosyal anlamda çığır açmıştır. Çivi yazısı olarak nitelediğimiz, genel anlamda Cuneiform diye adlandırılan Sümer yazı şeklî kütleler, yapraklar ve değişik nesneler üzerine oyularak yazı yazılırdı.
Günümüz uygarlığının Sümer mirasından, faydalandığını açıkça göstermektedir. Yapılan arkeolojik araştırmalarla günümüz dünyasının ancak Sümerleri baz alarak bu seviyeye gelebildiğini göstermiştir.
FOTOĞRAF: Sümer Hukuku, M.Ö. 4000-M.Ö. 2000 yılları arasında bugünkü Irak ülkesinde bulunan ve Mezopotamya olarak adlandırılan bölgede büyük bir medeniyet kuran Sümerlerin oluşturmuş olduğu hukuk sistemidir.
Devletleşmenin üç ana unsuru olan, Siyasi, İktisadî ve Askerî teşkilat, Sümerlerde; Ekonomi, Sosyal ve kent devletlerine hükmeden medeni ve adil normlar çerçevesinde askeri bir yapılanma vardı. Ne yazıktır ki 6000 yıl önce kent devletlerini kurup bir arada barış içinde yaşamayı becerenlerin aksine günümüz insanı hep çatışma halinde. Gözünü hırs bürümüş aç gözlü insanlar daha dünyayı parselleme peşinde. Binlerce yıl önce bilimi, hukuku, adaleti ve sosyalleşmeyi becerenlere ise inat günümüzde kutuplaştırıcı, ötekileştirici ve gereksiz politikalar izlendi.
Bence insanlığın medeniyet ve uygarlığın nasıl tesis edildiğinin yanıtını bulabilmek için, tarihte Mezopotamya’da yaşanan gerçeklere bir göz atmak gerektiği inancındayım. Bu doğrultuda tarih bilincimiz artacak ve geleceğimizle ilgili olumlu katkılar sağlayacaktır. Devam edecek. Mutlu bir hafta sonu geçirmeniz dileklerimle kalın sağlıcakla.