Kültür Politikasının Amacı


  • Oluşturulma Tarihi : 12.08.2023 05:35
  • Güncelleme Tarihi :
Kültür Politikasının Amacı

Uygarlığın Sümerlerde üst seviyeye gelmesinde en önemli etken, coğrafi koşulların rolü büyük olmuştur. Her medeniyetin önünü açıp gelişmesini beraberinde getiren, uygun coğrafi şartların katkısı çok önem arz etmiştir. İnsanoğlunun yerleşik düzende, kendi temel ihtiyacını karşılamada, nehir, ırmak, su havzaları ve göletler başlıca tercih ettikleri alanlar olmuştur.

Nehirleri ulaşım yolu kanalı olarak kullanmada gelişmelerine büyük olanaklar sağladı. Ayrıca Fırat ve Dicle nehirlerinin beslediği ovalar; tarım ve hayvancılık alanında insanlığa müthiş katkılar sağladı. Bu olanaklar aşağı güney Mezopotamya’da uygarlığın yayılmasında ön ayak olmuştur. Günümüz bilgi, eğitim, öğretim ve çağdaş dünyasının Sümerlere ait büyük bir pay olduğunu unutmamak lazım.

tarım_ilkses-1

Yerel, bölgesel ve uluslararası düzeyde kültüre odaklanan birey ve gurupların kültürel ifadeleri üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olacak şekilde tasarlanan kültürel faaliyetlerin, malların ve hizmetlerin yaratılması, üretimin yayılması ve toplumların bu alanlara özgürce erişimini de kapsayan bir yönetim çeşididir kültür.

Genel olarak kültür politikası, kültür ve sanatın kabul görerek işlevlik kazanması bir hükümet planıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin izlediği kültür politikası, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan serüveni, özellikle Cumhuriyet döneminde önemli değişimlere sahne olmuştur.

Türkiye 1920-1930 yıllarından itibaren kültür politika bağlamında uygar ve medeni bir ülke olma yolunda mesafe kat etmiş, 1940-1950 yılları arasında da demokrasiyi tesis etme gayretini göstermiştir. Ancak demokrasiye gösterilen gayret 1960’larda sekteye uğratılmış, akabinde buna benzer bir olumsuzlukta 1980’de Türkiye’ye ve halklarına yaşatılmıştır. Mutlu bir hafta sonu geçirmeniz dileklerimle kalın sağlıcakla.

Kültür Politikasının Amacı
Eda Çakır
Yazarımız Kim ?

Eda Çakır