2

Ramazan’da Savurgan Olmayalım!


  • Oluşturulma Tarihi : 24.03.2024 10:24
  • Güncelleme Tarihi : 24.03.2024 10:24

Değerli okurlar. Mübarek Ramazan ayının içindeyiz ve iki haftalık zaman dilimi geride kalıyor.

Ramazan ayı, İslam inancında özel bir konuma sahiptir. Müslümanlar için manevi ve kutsal bir anlamı olan bu ayda, toplumsal bir dayanışma sergilenir. Toplu iftar organizasyonları vb. etkinliklerle insanlar arasında birlik ve beraberlik duyguları pekiştirilir, paylaşma bilinci oluşturulur. Yani bu ay sadece oruç tutmak anlamına gelmez. Bu ay; insanların davranışlarını değiştirir, kişisel gelişim, dayanışma ve ruhani bir arınma sürecini de başlatır. İnsanoğlu nefsini kontrol eder, daha anlayışlı ve saygılı bir üslup ile iletişim kurmaya gayret ederler.

Oruç tutmak; insanın bedensel arzularını dizginleyerek sabır, irade ve azim gibi erdemleri geliştirmesine yardımcı olur. Bu süreçte, Müslümanlar daha anlayışlı, hoşgörülü ve yardımsever olma yolunda adımlar atarlar, böylece toplumsal dayanışma ve birlik duyguları güçlenir. Ramazan aynı zamanda manevi bir yükseliş ve ibadet zamanıdır. Kur'an'ın ilk indirilmeye başlandığı ay olarak kabul edilen bu mübarek zaman diliminde, Müslümanlar ibadetlerini artırır, dua eder ve Allah'a yakınlaşma çabası içine girerler. Bu süreç, ruhsal bir temizlik ve günahlarından arınma fırsatı sunar. Sonuç olarak, Ramazan ayı sadece bir oruç tutma ayı değil, aynı zamanda manevi bir dönüşüm ve toplumsal birlik zamanıdır. İnsanların ruhsal olarak güçlenmelerini sağlayan bu kutsal ay, aynı zamanda dayanışma, hoşgörü ve yardımlaşma gibi önemli değerleri de pekiştirir.

Fakat bu mübarek ayda insanlar her zaman Ramazan’ın mübarek ruhuna yakışacak davranışlarda bulunamıyor ne yazık ki! Bunu en fazla yapılan savurganlık olaylarında gözlemleyebiliyoruz. Lokantalarda, restoranlarda, toplu iftarlarda ya da evlerimizde düzenlediğimiz iftar organizasyonlarında gözlemleyebiliyoruz. Şaşalı sofralar, gösterişli iftar masaları Ramazan ayının ruhuna uymuyor ne yazık ki! Sadeliği önemseyen, gösterişi kusurlu bulan bir din olan İslam dininin bunu hoş görmesi beklenemez zaten.

Zaten Ramazan’ın ruhuna ters değil mi bu durum! İhtiyaç sahiplerinin halinden anlamak, dünyevi ihtiyaçlarımıza dur diyebilmek için daha sade sofralar kurmak gerekmez mi? Ramazan’ı, oruç tutma ibadetini araştırsak; bu sonuca varabiliriz!

Bir de Ramazan ayında kurduğumuz sofralarda savurganlık ve israf en büyük günah! İhtiyacımız kadar olanı pişirip sofralara getirmek varken; gösteriş ile ya da nefsimizi doyurmak üzere yanlışa düşmeyelim lütfen!

Gazze’de Afrika’da ve dünyanın dört bir yanında açlıkla boğuşan, bir lokma ekmeği bulamayan insanlar varken bu kutsal ayda savurganlığa ve israfa daha fazla dikkat edelim lütfen!

Ramazan’da Savurgan Olmayalım!
Elif Beyza Serter
Yazarımız Kim ?

Elif Beyza Serter