Sayfa Yükleniyor...
İzmir'de ve yurdun dört bir yanında sıcak havalar etkili oluyor. Meteoroloji uzmanları bu haftanın ortasından itibaren sıcaklıkların rekor derecelere yükseleceğini belirterek, kronik hastalıkları bulunan bireylerin ve yaşlı nüfusun dışarı çıkmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Yani sıcaklıklar sağlık açısından risk oluşturabilecek bir seviyeye geliyor. Bu bakımdan kentimizde ve sıcaklık değerlerinin yüksek olduğu yerlerde yaşayan vatandaşlarımız dikkatli olması gerekiyor. Bu yaz, La Nina diye adlandırılan sıcak hava dalgaları ani yağışlar da oluşturabilir.
Aşırı sıcak havalarda dikkat edilmesi gerekenleri araştırdım bu hafta sizler için. Uzmanların yaptığı uyarılara göre sıcak havalarda hayatımızı şu kurallara göre şekillendirmeliyiz;
* Günde en az 2, 5 litre dolaylarında su tüketilmeli. Vücudunun sıcak havalarda fazlaca sıvı dengesizliği oluşuyor. Bu dengesizlik çeşitli hastalıklara ve sıcak havalardan fazlaca etkilenmemize neden olabiliyor.
*Yiyecek tüketiminde ise kızartma ve kavurma aşırı yağlı yemeklerdense salata, haşlama ve salata ağırlıklı beslenmek önemli.
*Sıcakta gıdalar çabuk bozulma tehlikesi altında olduğu için et, süt ve yumurta gibi besinlerin hazırlanmasına büyük önem verilmeli.
*Kapalı alanların yeterince havalandırılması gerekiyor.
*Denize veya havuza gireceklerin uzmanların tavsiye ettiği saatlerde girmesi daha yararlı aksi takdirde zararlı güneş ışınları cilt hastalıklarına sebebiyet verebiliyor.
*Sıcak çarpması veyahut halk arasında güneş çarpması gibi bir olay yaşadığımız zaman ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurmamız gerekiyor. Çünkü hayati tehlike oluşturabilecek derecede etkilenebiliriz.
Sıcak havalara bağlı ölümler son yıllarda iyice arttı. Bu bakımdan uzmanların yaptığı uyarıları dikkate almamız gerekiyor. Özellikle Akdeniz iklimi ve güney ve güneydoğu bölgelerinde yaşayan insanların bu uyarıları dikkate almasında fayda var. Mevsimler hayatımızı şekillendiren önemli etkenlerdir.