Yangınlar ve Yok Olup Giden Ekosistem


  • Oluşturulma Tarihi : 10.07.2025 12:23
  • Güncelleme Tarihi : 10.07.2025 12:23

Bu hafta yine orman yangınlarını konu alacağım. Zira risk halen devam ediyor. Dün açıklanan verilere göre Buca’nın iki kadar alan yandı kül oldu. Yüz binlerce hayvan yaşam alanlarından oldu. Bu doğal yaşam açısından bir felaketin habercisi. Neden mi?

Birincisi ekosistem bozuluyor. Biliyorsunuz ki; her canlının yaşadığımız ekosistemde bir görevi var. Yangın gibi büyük bir felaketle; hayvanların yaşam alanı yok oluyor, besin zinciri kırılır ve doğanın dengesi altüst oluyor. Yangın sonrası zaten son yıllardaki küresel ısınma tehdidi altındaki türler için yangınlar ölümcül olabilir. Yangınların ardından yerel ve endemik türler bir yangınla tamamen yok olabiliyor. Öte yandan birçok bitki türü tohumlarını hayvanlar aracılığıyla yayıyor. Yani şu demek oluyor ki; hayvanların yokluğu, bitkilerin çoğalmasını ve ormanın yeniden yeşermesini engeller. Bu madde ise oldukça önemli; çünkü hayvanların kazı, gübreleme ve toprağı havalandırma gibi dolaylı katkıları vardır. Hayvanlar ortadan kalktığında toprak verimi düşer, erozyon artar. Erozyonun artması da birçok önemli sorunun ortaya çıkmasına vesile olur.

Yani sözün özü; yangınlar doğal yaşama çok büyük zararlar veriyor. Hepimiz bu zararların birinci derecede hissedeni oluyoruz. Yaşam alanımız daralıyor. Ekosistemimiz için olmazsa olmaz öneme sahip birçok hayvan türü ve bitki türü bu yangınlarda yok oluyor. Dünya zaten çok kötü bir geleceğe doğru yol alıyor. Yangınlar da bu kötü geleceği körüklüyor. Bu sebeple yangınlara karşı toplum olarak dikkat edelim. 

Bunun için de çocuklardan başlatalım bu farkındalığı. Çocuklarımıza daha iyi bir gelecek sağlayalım. Bunu da çocuklara yangın bilincini aşılayarak sağlayabiliriz.

Yangınlar ve Yok Olup Giden Ekosistem
Elif Beyza Çağırtekin
Yazarımız Kim ?

Elif Beyza Çağırtekin