2

2015’ te Bilim ve Teknoloji


  • Oluşturulma Tarihi : 27.12.2015 08:27
  • Güncelleme Tarihi :

Teknoloji çağında olduğumuzu hissettiren çok fazla haberler var. Gerek tıp dünyasında gerekse endüstriyel alanda olsun çok güzel gelişmeler meydana gelmekte. Bilim ve teknoloji dünyasındaki keşif ve icatlar heyecan verici boyuta taşınmakta…

Daha önceki yazılarımda bunlarla ilgili giriş yazıları yazmaya çalıştım. Bu gelişmelere temel oluşturan bilim dallarından bahsetmeye çalıştım. Yeni gelişen bilim dalları ve hali hazırda önemli seviyeye gelecek bilim dalları bu konuların hepsine ışık tutuyor. Bu noktada Sinir bilimi, Nanoteknoloji, Biyomühendislik, biyomedikal teknolojiler, Malzeme bilimi ve mühendisliği, imminohistokimya, Farmakoloji ve birçok temel bilimler den bahsedebiliriz. Özellikle 2010 yıllarından itibaren bilim- teknolojide gelişmeler hızlanmış ve sonraki yıllarda daha çok gelişerek birçoğu hayatımıza girmiş. Birçoğu ise hayatımıza girmeye hazırlanmakta…

2015 yılında enteresan bir buluş; Parlayan parmak izleri… Bu buluşun çıkma hikayesi de oldukça ilginç. Avustralya’da meydana gelen bir hırsızlık olayında eve gelen polislerin hırsızın kimliğini ortaya çıkarmak için herhangi bir parmak izine rastlayamadılar. Bunun üzerine evi soyulan bilim adamı Dr. Kang Liang tarafından gözenekli yüzeylere de uygulanabilen, siyah ışık altında 30 saniyeye yakın parlayan bir sıvı geliştirildi.

3D yazıcılar her ne kadar Türkiye'de dünyada olduğu kadar ilgi görmese de 3D yani üç boyutlu yazıcıların artık daha da yaygınlaşması bekleniyor. Boyutları ve fiyatları giderek düşen, aynı zamanda kabiliyetleri de artan bu cihazlar birçok nesnenin basılmasını sağlıyor.2013 te çıkan bir haberde beyin hastalıkları veya ağır travmalar nedeniyle kafatası zedelenen hastaların 3D teknolojisiyle sağlıklarına kavuşabilecekleri belirtilmiş. Ve ABD merkezli bir şirket tarafından 3D yazıcılarda üretilen materyal ile başarılı bir ameliyat gerçekleşmiş. Bu materyal ile hastanın kafatası yüzde 75 oranında onarıldığı açıklanmış. 3D yazıcıdan üretilen protezler(materyal) hastanın kafatasının dijital ortamda taranması ile hazırlanmış. Kafatası modeli bu şekilde çıkarılmasından sonra yazıcı tarafından materyal 3 boyutlu olarak istenen kalıba dökülüyor. Böylece 3 boyutlu kafatası modeli en ince ayrıntısı ile 3 boyutlu olarak tasarlanmış oluyor. Ve bilim adamlar bu 3D yazıcının gerektiğinde yedek parça ve alet üretebilmeleri için uzay üssüne gönderme planları varmış.

2015 yılının sonlarına doğru yaklaşırken Aziz Sancar’ı anmadan geçmek olmaz. Prof.Dr. Aziz Sancar’ın iki meslektaşı ile birlikte DNA üzerine yaptıkları çalışma ile Nobel Kimya Ödülü’nü alması bizi en çok sevindiren haberler arasındaydı. Bu çalışmada hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onarıldığı ve genetik bilgisinin nasıl korunduğunu haritalandıran Aziz Sancar ve ekibi bu ödüle layık görüldü. Çalışmalarında öncelikle DNA onarımının nasıl gerçekleştiğini bilmek kanser tedavisi için önemli yer teşkil ediyor. Bu mekanizmanın aydınlatılması ile birlikte DNA onarımının günlük artış ve azalış saatlerinin tespit edilmesi bu çalışmanın ana temasını oluşturuyor. DNA onarımının minimum olduğu zamanda kanser hücrelerine ilaç verilip hem ilacın etkisi arttırılacak hem de ilacın yan etkileri azaltılacak.

Giylebilir teknolojiler, vücut ısısıyla çalışan el fenerleri, uçan kaykay, robotik el-kol, pirinç tanesinden kalp pili üretimi, biyomedikal uygulamalar için geliştirilen esnek ve akıllı elektronik bantlar, kaybolan hafızanın geri gelmesi, ses dalgalarıyla beyin kontrolü, hologram sistemleri, yapay zeka ve robotik uygulamalar… Yoğun bir araştırma ve geliştirme dönemiyle birlikte zamanla hepsi hayatımıza yavaş yavaş girecek. Bunun için biraz sabırlı olmak gerekiyor. Malum bilimsel araştırma süreçleri zaman gerektiren süreçlerdir…

2015’ te Bilim ve Teknoloji
Elif Yılmaz Pekçalışkan
Yazarımız Kim ?

Elif Yılmaz Pekçalışkan