2

2016’da Bilim ve Teknoloji


  • Oluşturulma Tarihi : 06.03.2016 09:31
  • Güncelleme Tarihi :

Bilim-teknolojide nerede kaldık ya da neredeyiz? Günlük, haftalık ya da aylık olarak takip edebiliyor muyuz? Bu hafta son zamanlarda bilim-teknoloji ile ilgili çıkan haberlerden genel bir derleme sunacağım.

Daha önceki yazımda beyin sinyalleri ve beyinden beyine iletişimden bahsetmiştim. Bu ay çıkan bir haberde; ABD’ de yürütülen bilimsel bir çalışmada beyinden alınan sinyallerin başka bir insan beynine sinyallerin toplanması ile çok kısa sürede süper yetenek ve mesleki beceriler kazandırıldı. Bir bilim kurgu filmi olan Matrix te bu tarz sahneler yer alıyordu. Orada filmin başkahramanları doğrudan helikopter kullanma, silah kullanma, kung-fu dövüşü gibi uzun süreli beceri gerektiren şeyler bir anda beyine yüklenebiliyordu. Bu çalışma kapsamında uzman pilottan alınan elektrik sinyalleri toplanarak hiç pilotluk eğitimi almamış bir öğrencinin beynine verildi. Çalışma sonunda beynine sinyal verilen öğrencinin diğer öğrencilere göre çok daha fazla başarılı olduğu görüldü.

Rusya da bilim adamları tam elli yıl ömrü olan nükleer pil üretmiş. Bu pilleri radyoaktif nikel-63 (Nİ-63) izotopundan yapılacağı belirtilmiş. Bu nükleer pillerin özellikle tıp ve uzay olmak üzere birçok alanda 2017 den itibaren kullanımına başlanacağı söylenmiş.

Yeni bir icat Çinli bilim adamlarından… Çinli bilim adamları yaklaşık 13,8 milyar yıl raf ömrüne sahip, 360 TB’lık bilgi saklanabilen optik disk üretmeyi başarmışlar. Bu optik disk ile verilerin çok yüksek sıcaklıklarda korunabiliyor olması ayrı bir önemli nokta. Böylece yeni optik diskler ile arşivlerde ve kütüphanelerde çok büyük miktarlarda veri kalıcı olarak saklamaya imkan sunulacağı düşünülüyor.

Bir başka icat ise Denizlili iş adamından… Özellikle güney Amerika’da hızla yayılan zika virüsü için Denizlili iş adamı koruyucu elbise üretti. Zika virüsü; Farklı bir cins sivrisineğin hamile kadınları ısırması ile yeni doğan bebeklerin ‘küçük kafa’ olarak tanımlanan bir hastalığın bulaşmasına sebebiyet veren bir virüs tür. Üretilen hamile giysisi kokusuz ve cilde herhangi bir zararı olmadığı belirtilmiş. Nanoteknoloji kullanılarak üretilen bu giysi 50 yıkamaya kadar etkisini gösterebiliyormuş. Almanya’da test edilip sağlığa zararlı olmadığı yönünde sertifika alan bu giysi birçok ülkeye numune olarak gönderilmiş bile…

2016 Ocak’tan bu yana yapılan icatlar ve keşifler tabi ki sadece bu kadar değil. Sürekli gelişen ve değişen bilim, hayatımıza yeni pencereler açıyor, açmaya devam edecek. Bilim-teknolojinin en azından ucundan da olsa yakalamak bu tarz haberleri göz ardı etmemek gerektiğini düşünüyorum. Çalışmak ve daha çok üretmek için her daim şevkiniz ve inancınız olsun…

 

2016’da Bilim ve Teknoloji
Elif Yılmaz Pekçalışkan
Yazarımız Kim ?

Elif Yılmaz Pekçalışkan