2

Bağlı Beyinler


  • Oluşturulma Tarihi : 26.10.2015 08:05
  • Güncelleme Tarihi :

Düşündüklerini düşünen, hissettiklerini hisseden ve duygularımızı söylemeden paylaşacağımız bir beyin ağı... Üstelik mesafenin bile önemi yok.

Yeni oluşan nörobilim alanı ile bilim adamları insanların beyinlerinin karşılıklı etkileşimle nasıl şekillendiğine dair araştırmalar yapmakta. Bu etkileşim beyin sinyalleri ile sağlanıp, protez el-kol hareket edebiliyor, karşıdaki kişiyle konuşmadan iletişim kurulabiliyor ya da sinirsel bir hastalık tedavi edilebiliyor. Peki bu nasıl oluyor? Beynimizden farklı şiddet ve hızlarda 4 çeşit dalga yayılmakta. Bunlar alfa, beta, teta ve delta olarak isimlendirilmiş. Farklı durumlarda bu dalga türleri yayılıyor. Farklı durumlar derken; hayal kurup düşüncelere daldığımızda alfa ,aktif düşünme ve sorun çözme durumlarında beta, yaratıcılık durumlarında teta ,derin uykudayken delta dalgaları yayılıyor.Çalışmalar dalgaların hızının yavaşlaması ile üretkenliğin,kan basıncının,sezgisel güçlerin,öğrenme ve hatırlama kapasitesinin arttığını ortaya koymuş.Beyin tüm dalgaları aynı anda üretip yaptığı faaliyete bağlı olarak mevcut dalga boyunu baskın hale getirir.

Kafaya beyin sinyallerini (titreşim) algılayan hassas elektrodlar yerleştirilip algılanan beyin sinyalleri bilgisayara aktarılarak kişinin görebileceği biçime dönüştürülüyor. Beyin dalgaları sayesinde felçli ve konuşamayan insanların bilgisayarda yazı yazarak çevreyle iletişim kurması sağlandı. Duke üniversitesinde bilim adamları maymunların beynine yerleştirdikleri elektrotlarla, beyin dalgalarını bir bilgisayara aktardı. Farklı ülkelerdeki insanların beyin sinyalleri ile iletişim kurmaları sağlandı. Ayrıca ’Neurofeed-back’ denilen bir çeşit nöroterapik yöntem ile uzun süreli stres, aşırı sinirlilik, uyku bozuklukları, unutkanlık gibi durumların tedavisi bu yolla gerçekleşiyor. Bu dalgaları kullanarak birçok şey yapmak mümkün. Kişinin beyin dalgalarını zamanla kontrol etmesi sağlıyor. Böylelikle davranışlarını kontrol edebilir hale geliyor.

Kendimizde hangi duygunun hangi dalga boyunda titreştiğinin farkına vararak kendimizi istediğimiz duygu frekansına çekmeyi başarabiliriz. Beynimizde değişik frekanslarla yayılan titreşimlerle vücudumuzun etrafında bir enerji alanı oluşur. Bu enerji alanı anlık değişimlerle, ruh ve vücut sağlığımızı yansıtıyor. En çok merak edilen ise telepati ve 6. his duygusu nasıl gerçekleşmekte olduğu sorusu. Varsayımlara göre insanın iç dünyasından yayılan bazı ses dalgalarının öteki kişi tarafından algılanması, bazılarına göre ise bizden yayılan elektromanyetik dalgalar ile ilgili olabileceği açıklamalarında bulunulmakta. Belki de beynin diğer duygulardan bağımsız bir haberleşme sistemi de olabilir.

 

Bağlı Beyinler
Elif Yılmaz Pekçalışkan
Yazarımız Kim ?

Elif Yılmaz Pekçalışkan