2

Bilime Gönül Verenler -1


  • Oluşturulma Tarihi : 27.03.2016 08:07
  • Güncelleme Tarihi :

‘Ben matematiğe hayatımı adadım, karşılığında bana hayatımı geri verdi’ Cahit Arf Tübitak Bilim ve Teknik dergisi 1900 yılı sonrası Türk bilim adamları listesi hazırlayıp tüm bilim adamları ile ilgili güzel anılar paylaşmış. Gerçekten faydalı yazılar olmuş. En azından bilim adamlarıyla ilgili kronolojik bilgilere yer vermenin ötesinde öğrencilerinin dillerinden bilim adamlarını anlama imkanı sunmuşlar. Bende buradan hareketle birkaç Türk bilim adamıyla ilgili bilgiler paylaşmak istedim. Bu yazımın devamını getireceğim çünkü tek bir yazıda bilime hizmet etmiş Türk insanlarını anlatmak mümkün değil. Bilimi daha iyi anlamak için geçmişte bilim için uğraşan, bu işe gönül veren ve Türkiye tarihine de derin izler bırakan bilim adamlarımızı tanımalı, örnek almalı ve anlatmalıyız…

Cahit Arf, 1910 ile 1997 yılları arasında yaşamış Türk matematikçisidir. Beşinci sınıftayken tanıştığı genç bir öğretmen onun matematikle ilgilenmesini sağlamış. Belirli dönemlerde Fransa da bulunup matematik eğitimi görmüş. Türkiye’ye geldiğinde Galatasaray lisesi, İstanbul üniversitesi, ODTÜ ve Robert Koleji’nde hocalık yapmış. Ayrıca belirli yıllarda Tübitak ta bilim kurulu üyeliği yapmış ve Tübitak’ın kuruluşunda önemli bir rol oynamış. Cebir konusundaki çalışmalarıyla dünya çapında tanınmış. ‘Arf değişmezi’ ve ‘Arf halkaları’ adlarıyla bilinen çalışmaları onu dünyaca ünlü matematikçiler arasında yer almasını sağlamıştır.

Cahit Arif ile ilgili bir anı okuyorum. “Ah, Matematiği Cahit Arf’tan dinlemek vardı” diyerek iç çekiyorum. Onu görmek bile matematiği sevdirirdi… Onu görmek bile bilimi sevdirirdi… Onu görmek bile çalışmayı sevdirirdi… ODTܒde öğretmenlik yaptığı yıllardaki öğrencisi Cahit Arf’i anlatmış. Aynı zamanda Gebze’de Tübitak’ta (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu) birlikte çalıştıkları zamanki anılarını… O değil de asıl son paragraf beni etkiledi.

“…Cahit Arf sabah servisiyle enstitüye gelir, odasına çıkar ve çalışmaya başlar. Öğle yemeği ve Erdoğan Şuhubi’ nin ikram ettiği kahveden sonra yine odasına çıkar ve akşam servisine kadar çalışır. Her gün… Evine ziyarete gittiğinizde sizi karşılamaya çalışma masasından kalkarak gelir. Siz ayrılırken gözü yine çalışma masasındadır. Bazen hayattan beklentilerimin aldıklarımın on iki fersah önünde tırıs gitmeye başlayınca durup kendime sorarım: ‘Bugün sen Cahit Arf kadar çalıştın mı?’…”

Demek ki başarının formüllü basit. Çalışmak çalışmak ve çalışmak. Bizde kendimize soralım o zaman; Bugün Cahit Arf kadar çalıştık mı?

Son sözüm yine Cahit Arf’ den;

‘BiIim ve inanç iki ayrı unsurdur. BirIeşirse devrim yapabiIirsiniz.’

 

Bilime Gönül Verenler -1
Elif Yılmaz Pekçalışkan
Yazarımız Kim ?

Elif Yılmaz Pekçalışkan