2

Biriktirin Çevremiz Yeşillensin


  • Oluşturulma Tarihi : 14.02.2016 09:12
  • Güncelleme Tarihi :

     Üniversite lisans yıllarımda bir süre üniversiteye bağlı bir topluluk olarak gönüllülük faaliyetlerinde bulunuyorduk. Bu faaliyetler arasında benim özenle katılım sağladığım bir çevre projesi vardı. Bu proje kapsamında düzenli olarak her hafta milli eğitim müdürlüğü tarafından belirlenen anaokullarına giderdik. Önce çocuklarla kısa bir tanışma oyunu oynardık. Ardından hep birlikte oturup çevreyle ilgili inanılmaz güzel ve etkileyici hazırlanmış olan çizgi filmler izlerdik. Sonrasında izlenilen filmin münazarasını yapar filmde etkilendiğimiz şeyleri resmedip oluşturduğumuz atık ağacına asardık. Gitmeye yakın her çocuktan söz alırdık. Artık suları boş yere israf etmeyeceğiz, çöpleri çöp kutusuna atacağız, çevreyi üzmeyeceğiz, çevremizdekileri uyaracağız gibi sözlerle uğurlanırdık bağlı bulunduğumuz okuldan. O döneme ait güzel anılarım var. Gerçekten çok keyifli zamanlardı. Kesinlikle bu eğitimin çocuklukta yapılması gerektiğinin savunucularındanım.

Çevre bilincinin çocuklukta aşılanması için özellikle anaokullarında çevre eğitimleri yaygınlaştırılmalı. Çocuğun ebeveynlerinin bu konuda bilinçli olmaları çok önemli. Çocuğun tabiatı tanıması çevresini dokunarak öğrenmesine imkan tanınmalı. Çocuklara çevreyi sevdirmek ve çevreyi bir arkadaş gibi görmelerini sağlamalı. Çünkü çocuklar sevdiği şeylere karşı daha hassas davranırlar. Çevre bilincine sahip olan bir birey öncelikle geri dönüşüme önem verir, enerji ve su israfından kaçınır, plastik ve benzeri şeyleri kullanmaktan kaçınır, ağaç dikmeye önem gösterir ve çevre bilincini başkalarına da aşılamaya çalışır. Çevreyle ilgili hazırlanan animasyon tarzı bir sürü film bulunmakta. Hem çocuklara izletilebilir hem de bizzat birey olarak izlenebilir.

Bir ton geri dönüştürülmüş kağıt ile 16 adet çam ağacı ve 85 metrekarelik ormanlık alan tahrip edilmez,  bir ton geri dönüştürülmüş plastik ile yaklaşık olarak 14 bin kWh enerji tassarufu sağlanır, bir ton geri dönüştürülmüş cam ile 100 litre benzin tassarrufu sağlanır ki Türkiye genelinde cam atıkların geri dönüştürülmesinden 30 milyon litre benzin tasarrufu yapar. Pillerin geri dönüşümü ile de toprak ve su kirliliğine sebep olan bir unsuru minimuma indirmiş oluruz.  Çünkü pillerin içinde civa, kurşun, nikel gibi ağır metaller bulunmakta. Bu ağır metaller insan sağlığı ve çevre için zehirlidir.

Şuanda ülkemizde okul öncesi çocuklara ve halka yönelik belediyeler, milli eğitim müdürlükleri, bakanlık ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından çevrenin korunması, iyileştirilmesi, doğal kaynakların verimli bir şekilde kullanılması, atıkların yönetimi, tasarruf bilinci ve hijyen eğitimi konularında projeler yürütülmektedir. Proje kapsamında atık pil kutuları, geri dönüşüm kumbaraları gibi kumbaralar ve kutular oluşturulmuştur. Bize en yakın geri dönüşüm kumbaralarını ve atık pil kutularını öğrenerek işe başlayabiliriz. Genellikle süpermarketlerde, okullarda, muhtarlıklarda ve belediyenin belirlediği toplama merkezlerinde bu kumbaralara ve kutulara ulaşılabilir.

Bırakacağımız en güzel miras yeşil bir çevre olacaktır. Bilinmeli ve unutulmamalıdır ki sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşmak anayasa gereğince bir haktır. Çevreye karşı herkes sorumludur. Bu konuda eğitimcilere, devlet büyüklerine, aileye, vatandaşlara birçok görev ve sorumluluk düşmektedir. Her şeyden önce bu bir görevdir…

Biriktirin Çevremiz Yeşillensin
Elif Yılmaz Pekçalışkan
Yazarımız Kim ?

Elif Yılmaz Pekçalışkan