2

Biyosensör ile Tedavi


  • Oluşturulma Tarihi : 20.03.2016 13:39
  • Güncelleme Tarihi :

Biyosensör basitçe biyolojik algılayıcı anlamına gelmektedir. Biyosensörün amacı, analiz edilecek bir maddeyi maddenin miktarına orantılı olarak elektrik sinyali ile ölçmektir. Biyosensörler genel olarak ilaçlar, antibiyotikler, vitaminler, mikroorganizmaların tayininde kullanılmaktadır. Başta tıp olmak üzere gıda, eczacılık, savunma sanayii gibi birçok alanda uygulaması mevcuttur.

Ticari olarak üretilen ve kullanılan birçok biyosensör vardır. Piyasaya sunulan ilk biyosensörlerden biri glikoz oksidaz elektrodudur. Bu elektrot şeker hastalığının teşhisi için kan ve idrarda glukoz tayinini yapmaktadır. Başka bir biyosensör; kas gücünü ölçmeye yönelik geliştirilen laktat elektrodudur. Bunlar dışında insan vücuduna implante edilen birçok biyosensör de geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam etmektedir. Bu cihazların veya biyosensörlerin kullanımının artma sebebi tedavinin takibini kolaylaştırması ve alınan ilacın miktarının (dozunun) devamlı olarak takibinin gerçekleşebilmesidir. Biyosensörler kritik vakalarda hızlı dozaj ayarlamaları için ilacın kan konsantrasyonunun hızlı bir şekilde tayin edilmesini sağlamaktadır. Bu amaç ile ameliyat sırasında kullanımı önemli hale gelmektedir. Eğer ilaç kanda uzun süre durması gerekiyorsa implante probların vücut içine yerleştirilmesi ile de ilacın konsantrasyonunu periyodik olarak tayin etmek mümkün olabilmektedir.

Dikkatinizi çektimi bilmiyorum; Son çıkan bir buluş Singapur da ki bilim adamlarının kanseri ışıkla teşhis ettiğine yönelikti. Bu teşhisi biyosensörler ile sağlamışlar. Ülkemizde de özellikle kanser tedavi ve teşhisinde buna benzer araştırma faaliyetleri olmakla birlikte biyosensör alanında yetişmiş ünlü bilim adamları bulunmaktadır. Ve ülkemizde de son iki yıldır düzenli olarak biyosensör kongreleri düzenlenmektedir.

Aynı zamanda üzerlerinde mühendislik çalışmaları yapılmış biyosensör materyallerinin, biyosensörlerin gelişiminde önemli rol oynayacakları şüphesizdir. Yeni gelişen teknolojiler biyosensörlerle birleştikçe, biyosensörlerin tarım, gıda ve çevre alanlarında, biyolojik ve kimyasal etken maddelerin hızlı, belirli, hassas, düşük maliyetli, yerinde tespiti mümkün olacaktır.

Biyosensör ile Tedavi
Elif Yılmaz Pekçalışkan
Yazarımız Kim ?

Elif Yılmaz Pekçalışkan