2

Çoklu Birimler


  • Oluşturulma Tarihi : 01.11.2015 07:54
  • Güncelleme Tarihi :

Kullanmakta olduğumuz cihazların, eşyaların, yediğimiz yiyeceklerin içerisinde bulunan yapıların polimer olduğunu biliyormuyuz? Tutmakta olduğumuz kağıt, kalem, çevremizde gördüğümüz birçok maddenin temel yapıları polimerdir. Şöyle de söyleyebiliriz ki; polimersiz bir yaşam düşünülemez...

Doğada bulunan doğal polimerler olduğu gibi laboratuvar ortamında sentezlenen polimerler vardır. Uygulama alanlarına göre farklı özellikte polimerlerden bahsetmek mümkündür. İlaç, kozmetik, boya, tıp ve gıda sanayide polimerin önemi büyüktür. Şimdi gelelim polimer nedir sorusuna; polimer kelimesi çok anlamına gelen -poly, küçük parça anlamına gelen -meros kelimesinden türemiştir. Yani polimer küçük parçaları birleşmesiyle oluşan çoklu yapı anlamına gelmektedir. Doğada kendiliğinden oluşan ve insanların ihtiyaçlarını karşılayan birçok doğal polimerlerden bahsedebiliriz. Doğal kauçuk, selüloz, nişasta, protein bunlardan birkaçıdır. Yumurtada bulunan protein doğal organik bir polimerdir. Yün, saç, tırnak, kas protein yapısındaki doğal polimerlerdir. Karbonhidratlar, deoksiribonükleikasit (DNA), ribonükleikasit (RNA) yine canlılarda bulunan polimerik yapıda bulunur. Bitki ve ağaçların ve pamuğun yapısının temel bileşeni yine polimerdir. Bunların yapısında bulunan polimer selülozdur. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür.

Temel yapıları polimer olan bu malzemelerin, insanların yaşamını kolaylaştırıcı etkileri hızla artmaktadır. Sentetik olarak da laboratuarda sentezlenen polimerler hafif, ucuz  ve mekanik özellikleri bakımından tercih edilmektedir. Yine bir örnek verecek olursak pet şişe dediğimiz su şişeleri polimerden üretilmektedir. Açılımı Poli(etilen) tetraftalattır. Teflon tava diye tabir ettiğimiz teflon yine bir polimer malzemedir. Ve bu polimer malzeme teflona dayanıklılık kazandırır. Lenslerde kullanılan optik özelliği sağlayan Poli(metilmetakrilat ) yine bir polimerdir.

Örnekleri çoğaltmamız mümkün. Ama gerçekten  ‘polimer her yerde’ gerçeğini itiraf etmek gerekir.

Çoklu Birimler
Elif Yılmaz Pekçalışkan
Yazarımız Kim ?

Elif Yılmaz Pekçalışkan